Kiemelten fontos, hogy az ember odafigyeljen arra, miket is eszik, és főleg milyen mennyiségben, hiszen ezzel a családalapítást, az egészséget és még az alakot is kockáztatja. A témáról Angyal Géza szülész -nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Vegetáriánus gondok

Azt már viszonylag rég tudjuk, hogy a vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytató emberek számára a vas pótlása javallott, hiszen bár a spenót hatalmas mennyiségben tartalmazza ezt az anyagot, a növényi táplálékból a vas felszívódása nagyon rossz.

Mind a hölgyek, mind pedig az urak szempontjából figyelni kell még néhány dologra, köztük a szója, és a belőle készült termékek - mint a tofu - fogyasztására. A szója remek alternatívája a húsfogyasztásnak, hiszen tartalmazza mind a 9 esszenciális zsírsavat, amire a szervezetnek szüksége van. A szója azonban tartalmaz - méghozzá nagy mennyiségben - úgynevezett fitoösztrogéneket. Ez az anyag nagyban hasonlít a női nemi hormonra, az ösztrogénre, ebből pedig komoly gondok adódhatnak.

Hormonális elcsúszás és hízás

"A szója rendszeres és hosszabb távon való fogyasztása bajt eredményezhet."

A szója rendszeres és hosszabb távon való fogyasztása, valamint a nagy mennyiség is bajt eredményez. A szervezetbe ugyanis folyamatosan áramlik a fitoösztogén, amely egyrészt ösztrogéndominanciát okoz, mely meddőséghez vezet. Másrészt hatással van a pajzsmirigyre is, így a testsúlyt is befolyásolja, hasi hízást okoz.

A szójafogyasztás mérséklésével a hormonális egyensúly visszaszerezhető lenne, de a folyamat nem ilyen egyszerű. A rendszer elcsúszása ugyanis hatással van az emésztésre, az anyagok visszaszívására, a szaporodásra, a haj, körmök állapotára és még sorolhatnánk. Ha a fitoösztrogének már nem is zavarnak be a képbe, az elcsúszások helyreállása sokszor nem megy magától, egyszerűen azért, mert nincs elég tápanyag a szervezetben, hogy mindent helyreállítson - mondja Angyal Géza.

Tápanyagpótlás

A szervezet egyensúlyáról a tápanyagok gondoskodnak. Ezek szükségesek a hormontermelő mirigyek megfelelő működésének fenntartásához, vagyis tulajdonképpen felelnek a hormonális egyensúlyért is. A tápanyagok építik fel a sejteket, ezek adják az energiát minden folyamathoz, az egyszerűektől egészen a legbonyolultabbakig.

"A stressz, a szmog, a vegyi anyagok mind romboló hatást gyakorolnak a szervezetre."

Napjainkban azonban a tápanyagok pótlása nehézkes lett. Ennek oka a csökkent bevitel és a fokozott felhasználás együttes jelenléte. A csökkent bevitelt az élelmiszerek beltartalmának jelentős romlása okozza (vegyszerezés, tömeggyártás, a termőföld tápanyagtartalmának csökkenése, stb), a fokozott felhasználás oka pedig az életmódunk. A stressz, a szmog, a vegyi anyagok mind romboló hatást gyakorolnak a szervezetre. A rombolást kivédeni és a károkat helyrehozni pedig energiaigényes, vagyis tápanyagigényes folyamat. Ezek összességében eredményezik azt, hogy ma az emberek jelentős része relatív tápanyaghiánnyal éli a mindennapjait.

Ez hosszabb távon azonban a rendszer – mint az endokrin rendszer, vagy éppen a szaporító szervrendszer - csökkent, eltolódott működését okozza, vagyis például hormonproblémákat, meddőséget vált ki.

Kiemelt időszakok

Az ember életének vannak kiemelten tápanyagigényes részei. Ilyen a várandósság is, amelyhez a fokozott tápanyagbevitel elengedhetetlen, és ma már ezt a szakemberek ajánlása alapján is többnyire várandósvitaminnal lehet elérni az étkezés mellett. Azonban van, amire figyelni kell. Minden anyag beépülését segítik más anyagok, mint a cink és a réz esetében, vagy éppen a D-vitamin és a kalcium kapcsolatában. Vagyis a kiválasztott vitaminkészítménynek komplexnek kell lennie. Kiemelten fontos az is, hogy biológiailag aktív kötéssel legyenek jelen az anyagok (pl.: -citrát; -glükonát), hiszen így azok felszívódási aránya akár 80%-kal is jobb lehet. A hízás elkerülése és a magzat legjobb ellátása miatt pedig a vitaminnak illeszkednie kell az eltérő trimeszterek eltérő igényeihez is.

Amennyiben a várandósság elérése nem cél, de az eltolódás tapasztalható - akár férfi, akár nő esetében - a tápanyagpótlás akkor is indokolt, és a készítménynek is hasonló feltételeknek kell megfelelnie.


(Fotó: Shutterstock)