Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére az EMMI kidolgozta az állami meddőségkezelési centrum megvalósításának lehetőségét, annak érdekében, hogy minden rászoruló meddő pár számára elérhető legyen ez az egészségügyi szolgáltatás.

A kormány fontosnak tartja, hogy a család- és népesedéspolitika területén továbbra is kiemelt szerep jusson a gyermekvállalás ösztönzésének. Az asszisztált reprodukciós kezelések és ezen belül a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javításával is segíteni kíván a kormány abban, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt hónapokban egyeztetéseket folytatott a Róbert Károly Magánkórházzal a meddőségkezelési területeinek állam általi átvételével kapcsolatban. A magánkórház a meddőségi eljárásokat egy újonnan létrehozott gazdasági társaságba szervezte, amelynek tulajdonjogát a magyar állam – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján - a mai napon megvásárolja. Az állami tulajdonszerzéssel egyidejűleg a magánkórház ezt a tevékenységét megszünteti.

A kapcsolódó, 2020. év elején már megjelent jogszabályok folytatásaként így tovább erősödik az állami szerepvállalás az újonnan létrehozott állami meddőségkezelési centrum, a Róbert Károly Meddőségi Centrum közfinanszírozott működésével. A folyamatos betegellátás az új intézmény működési feltételeivel megszilárdítható. A kormány tavaly óta biztosítja a meddőségkezelésben használt gyógyszerek 100%-os állami finanszírozását. A meddőségcentrumokban lehetővé válik a meddőségkezelési szolgáltatás ingyenes igénybevétele.

Meddőségen orvosi értelemben azt értjük, amikor legalább 1 éven át tartó, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. A meddőséggel szembesülő nők és férfiak száma az elmúlt évtizedekben világszerte sajnálatosan növekszik. Magyarországon a jóléti nemzetközi arányokhoz hasonlóan minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett gyermekáldás, ami érzékelhető mértékben járul hozzá ahhoz, hogy az elmúlt tíz év családpolitikai beavatkozásai ellenére sem állt meg hazánk népességének természetes fogyása. Szakértői becslések szerint az összes meddőségi problémával küzdő házaspár száma eléri a párok 15%-át, így mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal – olvasható a tárca közleményében.

(illusztráció: Shutterstock)