Nagyokat kirándulhatunk

A nyári melegben keveseknek van kedve nagyobb kirándulásokra indulni, ősszel mindenképpen jobban esik egy kiadósabb gyaloglás. Sokak szerint túrázni ősszel a legizgalmasabb: egyrészt garantáltan jobban bírjuk a gyaloglást, mint a hőségben, másrészt ez az évszak sokkal több szépséget és látnivalót kínál, mint a nyár. Érdemes hosszú sétákat tenni a parkban, színes leveleket, faágakat, terméseket gyűjteni az erdőben, amikből aztán csodaszép, kreatív dekorációkat lehet készíteni az otthonunkba. A kirándulás egyébként is remek családi program, ráadásul a kutyusunkat is magunkkal vihetjük az őszi csatangolásokra.

Élvezzük a színek kavalkádját!

Az élénk nyári színek, a szikrázó fehér, a kék és a ragyogó zöld után az ősz a legpompásabb árnyalatokat vonultatja fel. Így az évszakváltást követően megcsodálhatjuk a piros, a sárga, a bordó, az arany, a sötétzöld és a barna megannyi változatát, ami a lelkünknek is jót tesz. A színek mellett az illatokról sem szabad elfeledkezni. A végtelen avartengerben gyönyörködve ősszel a falevelekre hulló eső illata varázsol el bennünket, ha a természetben járunk.

Visszatérhetünk a napi rutinhoz

Az ősz beköszöntével mindenki élete visszazökken a régi kerékvágásba. A nyári vakáció kötetlensége után szeptemberben vissza kell térnünk a pontos napi időbeosztáshoz. Az önfeledt pihenésből hazatérve a korai kelés és a megannyi kötelezettségünk betartása eleinte érthetően nem okoz különösebb örömet, de előbb-utóbb felvesszük a fonalat és szépen visszaszokunk a megszokott életmódunkhoz. Ráadásul, ha betartjuk a kialakult napi rutint, azzal a szervezetünk megfelelő működését is szolgáljuk.

Keressünk új kihívásokat!

Az egyesült államokbeli Dartmouth College szociológia professzora szerint az ősz iránti szeretetünk gyermekkorunkból gyökerezik. A szakember úgy véli, már egészen fiatal korunk óta arra vagyunk programozva, hogy ez az évszak csupa izgalmas dologgal jár együtt. Gyerekként az őszt az iskolakezdéshez, az új tanszerek, felszerelések beszerzéséhez és az osztálytársakkal, barátokkal való újbóli találkozásokhoz kötjük. Ezért is olyan izgalmas a legtöbbünknek. A gyerekkorunkból hozott minta alapján tehát felnőttként ugyanúgy fogadjuk, várjuk a szeptembert, mint ahogy azt annak idején a diákéveinkben tettük. A szakember szerint az ősz a tiszta lappal kezdést is jelenti. Keressünk tehát új kihívásokat a munkahelyünkön vagy éppen a magánéletünkben. Például iratkozzunk be egy főző- vagy tánctanfolyamra, próbáljunk ki valamilyen új sportot vagy térjünk át az egészségesebb táplálkozásra.

A forró italok szezonja

„Ki ne szeretne, miközben kint hűvös szél fúj, vagy épp szakad az eső, békésen olvasgatni, sorozatot nézni, közben pedig egy zamatos teát vagy habos kakaót kortyolgatni.”

A forró teát, kávét, kakaót, netán a forralt bort szinte mindannyian szeretjük, de a nyári melegben nem vágyunk rá, hogy ilyesmit fogyasszunk. Ősszel viszont ezeknek a kedvelt nedűknek is eljön az ideje. Ilyenkor nincs is annál jobb, mint egy bögre gőzölgő gyümölcsteával vagy egy csésze forró csokival lehuppanni a kanapéra vagy bekuckózni magunkat a kedvenc fotelünkbe. Ki ne szeretne, miközben kint hűvös szél fúj, vagy épp szakad az eső, békésen olvasgatni, sorozatot nézni, közben pedig egy zamatos teát vagy habos kakaót kortyolgatni.

Amiért még várjuk...

Az ősz elmaradhatatlan velejárói az ilyenkor szokásos leárazások. Egy hűvös, borongós, esős napon egy kis shopping mindannyiunkat kellőképpen feldob. Ősszel folytatódnak a kedvenc sorozataink, és ismét a képernyő elé szegeznek minket. Ebben az évszakban érkezik el a szüret ideje is, a szüreti napok és mulatságok mindig remek családi, baráti programnak bizonyulnak. Az pedig a legjobb érzés, amikor a saját szőlőnkből készítünk bort. Végül, de nem utolsósorban a fotózás szerelmesei azért imádják ezt az időszakot, mert szerintük ősszel bármerre megyünk, mindenhol csodálatosan szép képeket készíthetünk.

(fotó: Shutterstock)