Az ételdoboz ötlete Pécsről indult még a 2010-es évek elején, akkor helyezett ki egy fémdobozt a helyi Betegápoló Irgalmasrendi kórház Munkácsy utcai kerítésére Enni adok – Enni kapok felirattal az irgalmasok templomának plébánosa, P. Morvay Imre (Pio atya) azzal a céllal, hogy abba bárki tehet be feleslegessé vált ételt, amit a rászorulók elfogyaszthatnak.

Az ország több pontján követték a példát

Az ötletet az országban többen is követték, Szigetszentmiklóson a helyi gimnázium végzős diákjai kezdeményezésére került az iskola kerítésére ételszekrény, hogy a maradék tízórai és uzsonna ne a szemetesben végezze – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A dobozokba alapvetően az otthon megmaradt, de még ehető vagy szükségtelenné vált, még lejárati időn belüli tartós élelmiszereket, konzervet, valamint gyümölcsöt és édességet is be lehet tenni. A pécsi szekrényt 2018 őszén végül leszerelték, miután állandó vita, hangoskodás volt körülötte, sokan szemeteltek is az étellel, ám addigra már több egyházi és civil szervezet átvette az ötletet.

Az egyik legsikeresebb ezek közül a Re-Formáló Egyesület, amely országszerte 62 helyen gondoskodik arról, hogy a kihelyezett dobozokban rendszeresen legyen étel, mégpedig olyan, ami emberi fogyasztásra alkalmas.

Önkénteseik ezért folyamatosan ellenőrzik az ételadományokat – tudtuk meg az egyesület elnökétől. Smudláné Fazekas Margit elmondta, hogy a projektet többéves előkészítő munka előzte meg, a cél ugyanis az, hogy hosszú távon és problémamentesen tudjanak ennivalót biztosítani a rászorulóknak.

Vannak, akik időnként vesznek el adományt

– Vannak, akik rendszeresen innen jutnak hozzá a napi betevőhöz, ők – tapasztalataink szerint és a közhiedelemmel ellentétben – azonban nem hajléktalanok. Rengeteg embert, kisgyermekes családokat is ismerünk, ahol ugyan mind a két szülő dolgozik, ám az albérlet és a rezsi kifizetése után alig marad pénzük. Nekik az ételadományoknak köszönhetően nem kell a hónap végén kölcsönkérniük – magyarázza az elnök.

Az adakozók között akadnak magánemberek és vállalkozók egyaránt, van, aki csak egy almát vagy néhány teafiltert, míg a pékségek a nap végén megmaradt kenyeret, süteményt helyeznek el az Enni adok-ládákban.

(fotó: Shutterstock)