– A háborús helyzet kialakulása után azonnal felmerült bennünk, hogy valamilyen módon részt szeretnénk venni a menekültek támogatásában, a Református Szeretetszolgálattal való együttműködésünk pedig elősegítette ennek megvalósulását – mondta el Zombori Gábor. – Az adományokat a Szeretetszolgálat révén tudtuk célba juttatni, hiszen ők rendelkeznek azzal az információval és infrastruktúrával, amelynek segítségével felmérhettük az igényeket. Az adományozási folyamatot többszöri egyeztetés előzte meg: megvizsgáltuk, hogy milyen eszközök vannak birtokunkban és azok közül mire van szüksége az érintetteknek. Az együttműködés első része már másfél héten belül elindult, de a szervezés és az ellátmány raktárakba való eljuttatása több időt vett igénybe. Hatszor fordult a teherautó, mire minden a helyére került, de végül sikerült mindent célba juttatnunk.  

A kis manók sem maradhatnak ki 

– Kétfelé ágazik az adományozási munkánk: egyrészt a határnál gyorssegéllyel igyekszünk azonnali támogatást nyújtani, másfelől olyan csomagokat küldünk, amelyek különböző eszközöket tartalmaznak – folytatta az operatív igazgató. –  Rendkívül színes a paletta; ajándékozunk a többi között lázmérőket, szövetmaszkot, tisztasági szereket, különböző babaholmikat, valamint játékokat, plüsst, színes ceruzát, papírt, és persze a saját varrodánkban készült kis manók sem maradhatnak ki a csomagból. Fő célunk, hogy a Magyarországon maradt menekülteknek kézzelfogható tárgyi segítséget adjunk.  

A legszegényebbeket segítik 

A háborús menekültek mellett a Nógrád megyei településeken mélyszegénységben élő gyermekeket is adományokkal segíti a Családbarát Magyarország Központ, a Gyermekút projekt keretében.

– Jelenleg egy olyan új, mozgó, komplex szolgáltatási modellt próbálunk ki Nógrád megyében, amely azoknak a gyerekeknek és családoknak segít, akiknek a kora gyermekkori szolgáltatásokhoz való hozzáférésük korlátozottabb – veszi át a szót Dr. Kereki Judit, a projekt szakmai vezetője. – E munka során nyertünk tapasztalatot a gyermekek életkörülményeiről, így kialakult egy képünk arról, hogy mely családok szorulnak segítségre. Van, ahol az óvodába, Biztos Kezdet Gyerekházba kívánunk adományt eljuttatni, máshol a védőnő segít azok szétosztásában. Elsősorban a mélyszegénységben élők mindennapjait szeretnénk megkönnyíteni.  

Az első segélycsomag már meg is érkezett 

 – A kiválasztott települések önkormányzataival kötöttünk szerződést a támogatásról, a segélycsomagok kiosztásában és a projekt koordinálásában pedig a védőnők vesznek részt. Az első csomagokat április 22-én juttattuk el Rimóc településre. A következő úticélunk Mátraverebély, ahol szintén nagyon várják az adományokat. Nemcsak kész tárgyakat, hanem alapanyagokat is viszünk, például puha textilt, amiből játékokat varrhatnak. 

Ez még csak a kezdet 

Szalóki Mihály minőségbiztosítási szakmai szakértő a Központból maga szállította ki Rimócra az első csomagot. 

– Boldogok és hálásak a támogatottak, hiszen ezeken a településeken minden segítség jól jön. Gyakran megfordulok a településeken, voltam a Jelenlét Házban és a Biztos Kezdet Gyerekházban is, ahol nagy szegénységben élő családokkal találkoztam. Jó érzés látni az örömöt az arcukon. Szeretnénk minél több gyermeken segíteni, ez még csak a kezdet.