A vakcinák közötti válogatással nem kell bajlódniuk, ugyanis egyelőre nálunk csak a Pfizer oltóanyaga kapott engedélyt a 12-15 éves korosztálynál történő felhasználásra. Az európai gyógyszerhatóság május végén adott zöld utat, miután megállapította, hogy ez a vakcina a kiskamaszoknál is ugyanolyan biztonságos, mint a 16 év felettieknél. Az esetleges oltási reakciók – a szúrás helyén fellépő enyhe fájdalom, a fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz – általában enyhék és néhány napon belül elmúlnak. A hatásossága pedig e korosztályban még nagyobb is, mint a felnőtteknél: gyakorlatilag minden oltottat megvéd a megbetegedéstől. (A legújabb eredmények szerint frissített alkalmazási előírást itt olvashatják.)

Ám élő a kérdés, hogy a pillanatnyilag kedvező járványadatok mellett fontos-e az oltás.

Világszerte terjed a delta-variáns

Azt, hogy lesz-e nálunk negyedik hullám, jelenleg senki nem tudja megmondani. Annyit állíthatunk biztosan, hogy a járványnak nincs vége a világban, és amíg az tart, a vírus újabb és újabb mutációi indulhatnak hódító útjukra.

Legfrissebbként az olykor leegyszerűsítve csak indiaiként emlegetett delta-variáns mutatott rá erre a veszélyre. Nagy-Britanniában most újra terjed a járvány, el is kellett halasztaniuk a korlátozások tervezett lazítását emiatt. Ott az esetek kilenctizedét már a vírus delta-variánsa okozza. Ez fertőzőbb a korábbi változatoknál, így hiába kevesebb már az oltatlan ember az országban, közülük is tud több áldozatot szedni.

Az Európában eddig használt vakcinák egyelőre jól védenek a mutánsokkal szemben is, és ha szerencsénk van, ez így is marad. Ám olyan nyájimmunitás sehol sem alakult még ki, ami az oltatlanokat is megvédené a különféle vírusváltozatoktól. Ezért mondják szakemberek is, hogy egy esetleges negyedik hazai járványhullámnak melegágya lehet az őszi iskolakezdés, ha akkor oltatlan fiatalok tömegeit kényszerítik újra össze.

De érdemes-e őket oltatniuk a szüleiknek, ha eddig azt tapasztalták, hogy a gyerekek, még ha tovább is adják a fertőzést, maguk azt többnyire súlyos tünetek nélkül vészelik át? "Még nem tudjuk, mennyire okoz súlyos eseteket a gyerekek körében a most terjedő indiai mutáns, de egy háromhetes tüdőgyulladással járó szenvedés elkerülése önmagában megér egy oltást" – érvelt erre Póta György, az ismert gyermekorvos a minap.

Hogyan lehet oltáshoz jutni?

Vakcina van elegendő az országban, így akik a biztosabb utat, a megelőzést választják, most napokon belül hozzá is juthatnak az első oltáshoz. A második oltást követő 7. napra pedig már úgy lehet tekinteni, hogy addigra kialakult a várható védelem. Ez még akár a nyaralás elé is beférhet, de az iskolaévet már mindenképpen lehet a Covid ellen felvértezve kezdeni.

Ehhez első lépésként a szülőnek regisztrálnia kell a gyermekét a Vakcinainfó oldalon. A hivatalos útmutató szerint ehhez meg kell adni a gyerek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha ez sikerült, a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik. Ekkor már lehet időpontot is foglalni valamelyik kórházi oltópontra. Oda a kiskamaszokat valamelyik szülőjükkel együtt várják. A vakcina beadatásához szükség lesz még egy kitöltött szülői beleegyező nyilatkozatra is. Ehhez az űrlapot innen tudják letölteni.

A Semmelweis Egyetem, ahova ugyancsak várják a kamaszokat, arra emlékeztetett, hogy a nyilatkozaton kívül ne feledjék otthon a gyerek TAJ- és lakcímkártyáját sem, és gondoskodjanak arról is, hogy ne éhgyomorral érkezzen az oltásra. Egyébként azt ajánlják, hogy a vakcina beadását követő két napban kerüljék a fiatalok az erős fizikai aktivitást, mert az felerősítheti a kellemetlen oltási reakciókat.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete pedig összeállított egy igen részletes tájékoztatót a döntésre készülő szülőknek és kamaszoknak, azt innen tölthetik le.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(illusztráció: Mónus Márton/MTI)