Gyümölcsös dominó

Rajzoljunk elő színesceruzával szőlőt, almát, körtét, barackot, dinnyét, szilvát és cseresznyét – ezek lesznek a dominó mintái. Vágjunk egyforma nagyságú, téglalap alakú kartonlapokat, körülbelül gyerektenyérnyi méretben. (Ha van a háznál pár tucat leselejtezett névjegykártya, az is tökéletes!) Filctollal húzzuk meg a kártya felezőjét, melynek a két oldalára kerüljön egy-egy gyümölcs. Különböző kombinációkban rajzoljuk a dominókra őket, de olyan kártya is legyen, aminek mindkét oldalán ugyanaz a gyümölcs szerepel. A kicsik szépen színezzék ki őket. Készítsünk legalább 30 óriásdominó-kártyát, aztán kezdődhet is a játék!

Esti mesés utazás

Klasszikus társasjátéknak A3-as műszaki rajzlapra varázsoljuk oda a kedvenc esti mese világát! Mielőtt nekiállnánk a gyerkőccel a nagy munkának, találjuk ki együtt, mi szerepeljen a táblán: rögzítsük a mesés helyszíneket, akadályokat és a csodás segítő elemeket egy papírra, és ez alapján tervezzük meg a játék menetét. Ha nagyjából mindent kitaláltunk, rajzoljuk meg az útvonalat megállókkal, jutalom-előrejutási lehetőségekkel, és a gyermek életkorának megfelelően esetleges nehezített mezőkkel. A bábuk természetesen a mese főszereplői legyenek, a család minden tagja lerajzolhat belőlük egyet-egyet, mini méretben. Ezután már csak egy dobókocka hiányzik, és indulhat a családi mesekaland!

Mesélő képek

Vágjunk ki apró képeket újságokból, képeslapokból, és ezeket ragasszuk egy-egy kartonnégyzetre. Kivágott képek helyett ragaszthatunk matricákat, vagy rajzolhatunk is a kartonokra, a lényeg, hogy sok képünk legyen. A képek között lehetnek tárgyak, növények, épületek, emberek, állatok, jelenetek – minél többféle a kategória, annál viccesebb lesz a játék! Ha sok-sok képünk összegyűlt, akkor kezdhetjük is a szórakozást: fordítsuk a kártyákat képpel lefelé az asztalra, és mindenki húzzon belőlük ötöt. A feladat egyszerű – vagy mégsem? A játékosoknak egy-egy történetet kell kitalálnia úgy, hogy minden kihúzott kép szerepeljen a mesében – nem lesz könnyű összehozni például a kalapácsot a tulipánnal, a fazékkal, a balerinával és az oroszlánnal… Ugye, milyen jó móka?

Gombos malom

A klasszikus malomtábla három koncentrikus négyzetből áll: a kisebb, nagyobb és legnagyobb négyzetek minden oldala két-két szakaszra osztott. Rajzoljuk meg a malomhálót, a szakaszok végeit jelöljük egy-egy nagyobb, színes gombóccal. Bábukként használhatunk kétféle gombot, apró, színes papírköröcskéket, de kipróbálhatjuk nagymamáink babos-lencsés játékbábuit is. Ha egy bonbonosdoboz belsejében készítjük el a játékot, a tartozékokkal együtt a strandra is könnyedén magunkkal vihetjük a malmot.

Családos memória

Gyártsunk egyedi memóriakártyákat kartonlapocskákra fényképekből, matricákból, rajzokból! Nagyobb gyerekekkel a családtagjaink neveinek feliratával vagy városnevekkel is készíthetjük a játékot. Ügyeljünk arra, hogy minden kártyából kettő legyen! A nehezített verziónál, felsős gyerekekkel összeállíthatunk megye és megyeszékhely vagy ország-főváros párokat is. Jó szórakozást a családnak!

(fotó: Shutterstock)