A rendszeres testmozgás pozitív hatásait hosszasan sorolhatnánk, ráadásul a gyerekek és a fiatalok esetében a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk erre a témára. A sportolás a gyermek fizikai, szellemi és szociális fejlődése szempontjából egyaránt nagyon fontos: a mozgás egészséges, a testfelépítést is pozitívan befolyásolja. Az a kamasz, aki rendszeresen sportol, jobban tanul, mert a felelősségtudata, kitartása, önfegyelme erősebb, mint nem sportoló társaié. A rendszeres mozgásnak nagyon pozitív lelki „mellékhatásai” is vannak, megnövekedett önbizalom és egészségesebb énkép társul hozzá. A sikeres sportolók, legyen szó fiúkról vagy lányokról, nagy népszerűségnek örvendenek és magabiztosabbak. Arról nem beszélve, hogy a tinédzserek különösen sokat adnak a megjelenésükre, ezért az edzettség, a sportos alkat segít nekik érvényesülni, és az osztályban „jobb pozícióba” kerülni. Általánosságban elmondható, hogy a sportoló fiatalok kiegyensúlyozottabbak, és könnyebben teremtenek kapcsolatot.

Eközben sok szülő számára komoly fejtörést okoz, hogy miként vegye rá a naphosszat a szobájában kuksoló, az idejét jellemzően zenehallgatással, számítógépezéssel vagy éppen álmodozással töltő kamasz gyerekét arra, hogy rendszeresen sportoljon. Tény, hogy a megfelelő mozgásforma kiválasztása nem könnyű, ugyanis meg kell keresni azt a sportágat, amely a sok esetben vonakodó tinédzser számára kellőképpen élvezetes, amelyben örömét leli, mert ha élvezni fogja a sportolást, akkor minden esély megvan arra, hogy különösebb rábeszélés nélkül beépítse az edzést a mindennapjaiba.

A vagány és a menő a nyerő!

– Azt a fiatalt, aki gyermekkorától kezdve rendszeresen sportol, kamaszkorában sokkal könnyebb motiválni és rábírni az edzésre, mint egy olyan tinédzsert, aki korábban elhanyagolta a testmozgást – magyarázza Körtvélyesi Miklós, a Körte Hegyi és Vízi Sportok Egyletének vezető oktatója. – Az a gyerek, akinek nincs sportolói múltja, tizenévesen nehezebben veszi fel a ritmust és sajátítja el a választott sportágat, mint azok a kortársai, akiknek kicsi koruk óta az életük része a mozgás.

– Egy mai kamaszt nyilvánvalóan nem elég – és nem is tudunk – azzal ösztönözni, ha azt javasoljuk neki, hogy egy egyébként meglehetősen izzadságszagú tornateremben eddzen, vagy hogy menjen ki az atlétikapályára és fusson húsz kört. A tinédzsereknek célszerű olyan sportágakat kínálni, amelyek egyszerre vagányak, menőnek számítanak, és kicsit több van bennük, mint egyszerű sportolás.

– Nem szeretném degradálni az atlétikát, hiszen az én lányom is atletizál, sőt, én is benne voltam sok évig, és úgy gondolom, hogy minden sportnak ez az alapja, de a mai világban vannak ennél motiválóbb sportok is, főleg egy tinédzser számára. Ilyen például a szörfözés, a vitorlázás vagy a síelés, és bár ezek vitathatatlanul költséges sportágak, mégis azt gondolom – és az egyesületünkben is ezt tapasztaljuk –, hogy sokak számára nagyon vonzó lehet. A másik vonal, amivel meg lehet fogni egy fiatalt, a labdajátékok, hiszen a csapatsportoknál kialakulhat egy erős, jó közösség, ami ebben a korban különösen sokat jelenthet a fiataloknak, persze, kamaszként nem mindig könnyű beilleszkedni egy már összeszokott közösségbe. A csapatsportnál az edző szerepe talán még nagyobb, mint az egyéni sportágakban, és egy jó trénerrel megint csak könnyebb motiválni a kamaszt. Mert a legfontosabb a motiváció. Szerencsés esetben ez a két irány tud megfelelő alternatívát nyújtani a kamasznak a szabadidő hasznos eltöltésére, és tudja felvenni a versenyt a mobiltelefonnal és az egyéb technikai kütyükkel.

Kamaszkorban sem késő elkezdeni

Miklós szerint az általa javasolt sportágak egyik nagy előnye, hogy ha valaki tinédzserkorban kezdi el, akkor is könnyen megtanulhatja és lehet sikeres benne.

– Alapvetően a súlyzókkal való munkát 12-14 éves kor alatt nem javasolják a szakemberek, mert nem tesz jót az ízületeknek – mondja Körtvélyesi Miklós. – Az izom tömegének gyors növelése serdülőkorban a csontrendszer strukturális zavarához vezethet. A szervezet ugyanis nem képes lépést tartani a mesterséges tömegnöveléssel, és a csontok károsodnak, a teherbírásuk csökken, és alakilag is deformálódhatnak – teszi hozzá. – A jelenlegi trend szerint a mutatós bicepszre vágyó fiatalok 17-18 évesen kezdik el a testépítést, akkor állnak rá a gyúrásra, persze a kondizásnál is célszerű edzővel dolgozni. A súlyzókkal való edzést én nem tartom annyira szerencsésnek, mert lehet, hogy a fiatalok izomzata viszonylag szép és formás lesz, de a konditeremben való edzés az állóképességüket nem fejleszti. Márpedig hosszútávon a jó állóképesség sokkal fontosabb az egészségünk megőrzése szempontjából, mint az, hogy milyen izmosak vagyunk.

– A síelés például egy nagyon egyszerű sportág, bár felnőttkorban már nehéz elsajátítani. Mindenképpen mellette szól, hogy ugyan már kisgyerekkorban el lehet kezdeni, de 14-15 évesen is még nagyon szépen meg lehet tanulni, és a kamasznak hamar lesz sikerélménye. Azt viszont rendkívül fontosnak tartom, hogy a síelni vágyó fiatal jó oktatóval, szakavatott emberrel tanulja meg az alapokat. A síelés nagyon természetközeli sportág, hatalmas élményt nyújt, ráadásul társadalmi szerepe is van, mert most már majdnem minden iskolában van síszünet, sítáborokat szerveznek, ami erősíti a fiatalok közötti kapcsolatokat, barátságokat. Nyilván a legfőbb hátránya, hogy nem olcsó.

Népszerűek a vízi sportok

– A szörfözést legkorábban 8-10 éves korban lehet elkezdeni, akkor, ha a gyerek megfelelő kondiban van, kellően kitartó, és jó egyensúlyérzékkel bír, de természetesen, ha valaki később kap rá az ízére, kamaszkorban is meg lehet tanulni – folytatja Miklós. – Ennél a sportágnál is nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerek egy jó oktatótól sajátítsa el az alapokat, mert mint minden vízi sport, a szörfözés is rejthet veszélyeket. A szörfözésnek a természetközelisége mellett a másik nagy előnye, hogy közösségformáló ereje van, ami a nyári táborainkban erőteljesen megmutatkozik. A költségeit tekintve pedig jóval olcsóbb, mint mondjuk a síelés. Tapasztalataink szerint a hozzánk érkező gyerekek először a vitorlás táborba jelentkeznek 7-8 évesen, aztán 12-13 évesen úgy ítélik meg, hogy a szörfözés még ennél is vagányabb dolog, és jellemzően akkor váltanak. A vitorlázás nagyon jó alapot ad a szörfnek, mert a gyerekek megtanulják a szélirányokat, megismerik a víz viselkedését, ami nagy segítséget jelent nekik, amikor átlépnek a szörfdeszkára.

Fiús vagy lányos sportág?

– Én nagyon nem szeretem ezt ilyen formában differenciálni – jegyzi meg az oktató. – A felsorolt sportágak mindegyike abszolút unisex sportág. A síelésnél nagyjából fele-fele a fiúk és a lányok aránya, annál is inkább, mert nem egy erősportágról van szó. A sítáborainkban nemegyszer több lány van egy-egy csoportban. A szörfözés talán egy picit fiúsabb sport, mert több erő kell hozzá, de a lányok is nagyon szeretik, és rendkívül kitartóak. Sokszor jobb a koncentrációjuk, mint a fiúknak, ezért hamarabb megállnak a szörfdeszkán, és hihetetlenül motiváltak. Ami a vitorlázást illeti: a kezdőknél még abszolút vegyes az összetétel, de aztán a lányok hamarabb kikopnak, legalábbis nekünk az a tapasztalatunk, hogy a vitorlázás egy idő után már nem annyira vonzó számukra, nem elég vagány. Összességében azt mondhatom, hogy a kamaszoknak elsősorban a természet-, a vízközeliség (síelésnél a hóközeliség) a fontos, meg a társaság, és ez egyformán vonatkozik a lányokra és a fiúkra is.

Ahol a nagydarab srácok is helyet kapnak...

– A rendszeres sport főleg fiatal korban egy olyan alap értékrendet tud teremteni, ami a későbbiekben is hasznosítható – vélekedik Magyar Csanád, a “Cowbells” Amerikai Futball Sport Egyesület titkára. – Természetesen az élettani hatások is nagyon fontosak, de a pszichológiai talán még meghatározóbb ebben az időszakban. A sport főleg a kitartásra és a csapatmunkára nevel, ezeket pedig idősebb korban már nehezebb elsajátítani.

Mint mondja, az ő „szívügye”, az amerikai futball jelenleg egy amatőr sportág hazánkban. Elsősorban állóképességet, mozgáskoordinációt, koncentrálóképességet fejleszt, de szükség van erőre, gyorsaságra, dinamizmusra is. A játékosoknak képeseknek kell lenniük gyors, határozott döntések meghozására. Nagy előnye a közösségépítő szerepe, valamint hogy jó levegőn, szabadban zajlik.

– Ellentétben az európai focival, az amerikai futball mindenféle testfelépítésű és képességű játékosnak tud szerepet nyújtani a pályán valamilyen poszton – magyarázza Csanád. – Egyformán szükség van vékony, magas elkapókra, zömökebb, gyors lábú futókra, nagydarab falemberekre és gyors észjárású irányítókra. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy itt nem kell keményen edzeni ahhoz, hogy a csapat értékes tagjai legyünk, de akár egy 190 cm-es 140 kg-os testsúlyú srác is könnyen el tud helyezkedni a védő vagy támadó falban, ahol pont ezek a paraméterek az ideálisak. Minden testalkatnak megvannak az előnyei-hátrányai és ez a sportág megpróbálja ezeket felerősíteni, így azokat a tulajdonságokat helyezi előtérbe, amit mindenkinél lehet fejleszteni, mint például a gyorsaság, erő és állóképesség. Ez persze mindenhol fontos, de attól, hogy valakinek 15 centivel rövidebb a lába, mint az átlag még lehet sikeres amerikai fociban. Tehát nálunk alkattól függetlenül is lehet sikeres a kamasz, és élvezheti a játékot.

(fotó: Papp Kristóf, Dömötör Csaba, privát)