Lepke az írógépen

Bálint Ágnes gyermekkori emlékeiről szóló könyve a Duna-parti játékokat meséli el. Az írónő gyerekszobája a Duna-part volt, játékai a kagylók, a csigaházak és a színes kavicsok. Az agyag mindemellé kiváló anyag, társasjátékot pedig békákkal, gilisztákkal, bogarakkal igazán jól lehetett játszani. Kint babrálós kedvcsináló olvasmány ez a könyv a gyerekeknek, a szülőknek pedig egészen megnyugtató, gyermekkort idéző valóság.

Tüskevár

Horgászat, vadászat, madármegfigyelés, kunyhóban lakás, tábortüzes konyha, szúnyogok, viharok, barátság – sok fiú ábrándozik hasonlóan kalandos hetekről. Fekete István nagy klasszikusa régen még kötelező olvasmány volt, ma már inkább ajánlott irodalom, mégis érdemes elolvasnia az egész családnak. Többhetes esti mesének a nagyóvodástól az egészen nagy iskolásokig ajánljuk.

Bear Grylls videók

A cserkészből lett kalandor filmjei elvarázsolják a gyerekeket. A férfi a dzsungeltől a sivatagig számos különleges, leküzdendő akadály elé állítja magát, és mindenféle felszerelés nélkül napokig a természetben él. Ömlő eső elleni fedezéket, ágyat épít, bogarat süt és bambuszból vizet nyer. Függeszkedik, mászik, kúszik és néha fél is – a kis kalandorok fantáziáját és játékkedvét biztosan megindítja a videosorozat bármelyik darabja.

Kapa, kasza, fakanál

Varázslatos, ugyanakkor valóságos is az angol ismeretterjesztő filmsorozat. A főszereplő egy fura figura, aki a nagyvárosi forgatagból vidékre költözik és elhatározza, hogy önellátó lesz. Kertészkedni kezd, állatokat tart, időnként pedig horgászni is elmegy. Amit megtermel, abból főz. A rövidfilmek igazi kedvcsinálók a falusi élethez, kicsik, nagyok és felnőttek egyaránt élvezni fogják az epizódokat, sőt, garantáltan tanulnak is belőlük!

Sárkányrepülő és szélforgó készítés

Hurkapálca vagy vékony botok, fólia, ragasztó és hosszú kötél – ennyiből már fabrikálhatunk sárkányrepülőt a gyerekekkel, amit az udvaron ki is tudnak próbálni. Vigyük magunkkal az alkotást a sétára, a kirándulásra, a parkba és a vízpartra, hogy a sárkány minél magasabbra repülhessen! Szélforgóhoz hurkapálca és maradék radír, vagy radíros végű ceruza, ragasztó, négyzet alakú színes papír és egy rajzszög szükséges. Nézzünk meg egy rövid alkotós videót: hajtással és ragasztással pár perc alatt készen van a kis szélkerék, amivel szintén nagyot lehet szaladgálni!

Ajándékötletek kalandorpalántáknak

Adjunk hátizsákot a gyerekeknek, amibe minden olyan kincset beletehetnek, ami a különféle kalandokhoz szükséges lesz. A túrák a képzelet segítségével a legkisebb kertben is igazán izgalmasak tudnak lenni, így ne csodálkozzunk azon, ha például medve elől menekülnek a gyerekek, vagy esővizet fognak fel azért, hogy ne haljanak szomjan. Ajándékötletek a szabadban való izgalmas játékhoz: távcső, nagyító, iránytű, túlélőkarkötő, kulacs, kötelek minden méretben, sátor, polifoam, hálózsák.

Ajándékötletek kiskertészeknek

A felnőtteknél mindig elkél a segítség a kertben is, de higgyük el, hogy a gyerekek önállóan is képesek odakint ténykedni. Sőt, sokkal nagyobb kedvvel állnak neki dolgozni, ha tudják, hogy azért a pár négyzetméternyi veteményért ők a felelősek. Ajándékötletek serény kis kerti munkásoknak: ásó, kapa, gereblye, virág- és zöldségmagok, palánták, locsolókanna, virágcserepek, és egy saját kis darab a kertből.

(fotó: Shutterstock)