Persze minden évben meg kell oldaniuk a családoknak a gyerekek nyári felügyeletét, de idén az online oktatás miatt talán ez még komolyabb fejtörést okoz a szülőknek. Sokaknak elfogyott például a szabadsága, ezért még nagyobb szükség lehet a táborokra, hiszen 11 hetes lesz az idei vakáció. A táborszervezők nagy része már február-márciusban meghirdette a gyermektáborait, a Táborfigyelőn például jelenleg több mint 800 turnus érhető el, a kínálat már most is elég széles. Tóth Béla szerint ugyanakkor aki nem tette meg eddig az előkészületeket, az az idei nyárra valószínűleg már nem fog tudni tábor hirdetni.

Stand by üzemmódban

A taborfigyelo.hu szakértője arról is beszámolt, hogy áprilisban megtorpantak a jelentkezések a lehetséges turnusokra, de akkor a táboroztatók megkongatták a vészharangot. Ugyanis, ha kevesen jelentkeznek, akkor egyes turnusokat vissza kell vonniuk, hogy rentábilisan tudjanak működni. Tóth Béla hozzátette: a felmérésekből az látszott, hogy a szülők többsége kiválasztotta már gyermekének a tábort, de a jelentkezéssel kivárt addig, amíg a hivatalos döntés meg nem születik. A csütörtöki bejelentés óta azonban elindult a roham, de ez érthető is, hiszen a legjobb ár-érték arányú táborok turnusai nagyon hamar betelnek. Ezért érdemes a szülőknek minél előbb foglalkozni a témával és lefoglalni a megfelelő tábort.

Nyitnak az Erzsébet-táborok

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn jelentette be, hogy idén megtartják az ottalvós Erzsébet-táborokat is, június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket. Felidézte, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Zánkán teljesen felújították a táborhelyet, így 21. századi körülményekkel várják a diákokat, Fonyódligeten pedig jelenleg is tart a felújítás, ott augusztus elsejétől jurtatáborban vehetnek részt a gyerekek. Az ottalvós táborok vasárnap estétől péntekig tartanak, ez alatt az étkezést biztosítják a résztvevőknek. A szülőknek a táborért jelképes összeget kell fizetniük, amelyet a diákok később elkölthetnek a büfében.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke tudatta: a felhívások hétfőn megjelentek, jelentkezni május 28-ig lehet. A táborozásra lehetőséget kapókat június 11-ig értesítik. Idén a tíz hét alatt 80 ezer gyerek vehet részt az Erzsébet-táborokban. Zánkán 3350-en, Fonyódligeten 800-an táborozhatnak egyszerre, a gyerekek naponta 60 program közül választhatnak.

Sport, kirándulás, nyelvtanulás

A táborok harmadánál már lehet SZÉP-kártyával fizetni.

A Táborfigyelő vezetője a csalad.hu-nak hangsúlyozta, hogy az elmúlt járvány-időszak, a digitális oktatás és a korlátozások, a karantén miatt a gyerekeknek már nagy szükségük van a szabad nyárra, hogy önfeledten tudjanak kikapcsolódni, együtt lenni a kortársaikkal, és maguk mögött hagyhassák a nehéz hónapokat. Tóth Béla elmondta, hogy a kínálatban minden évben található rengeteg lehetőség 18 éves korig, de érdemes mielőbb foglalni, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt.

A korábbi években a napközis és az ottalvós táborok között fele-fele volt az arány, az idei évben ugyanakkor valamelyest többen választanak napközis tábort, nagyjából 60 százalék. A Táborfigyelő vezetője szerint ennek oka az lehet, hogy egyelőre nagyobb a kínálat a napközis táborokból, illetve ezeket kedvezőbb áron kínálják a szervezők, mert nincs szállás és vacsora költség, vagyis egységnyi összegből több hetet tud lefedni a szülő a nyári szünetből.

Az eddigi jelentkezések alapján a sporttáborok, az angoltáborok és a kalandtáborok a legnépszerűbbek. De sokan keresik a hagyományosnak számító lovas vagy kézműves táborokat is, kedveltek a különleges tematikájú, például jobb agyféltekés rajz vagy webapplikáció-fejlesztő programok, de fellelhető a kínálatban dzsungel-katonai tábor is, ahol a gyerekek kifestve, teljes menetfelszerelésben hajtanak végre egy missziót.

Támogatások, kedvezmények

– A táborok harmadánál már lehet SZÉP-kártyával fizetni – hívta fel a figyelmet a Táborfigyelő vezetője. Ráadásul az alszámlák között már szabadon lehet mozgatni az összegeket, ami még nagyobb segítség. A táborszervezők emellett nagyon sokrétű engedményekkel segítik a táborozókat, a testvérkedvezmények általában 10-15 százalékot jelentenek, de vannak barát-és csoportkedvezmények is, például, ha három vagy több osztálytárs egyszerre táborozik. Érdemes igyekezni, mert a legtöbb tábor május 20-ig hirdeti kedvezménnyel a turnusait. Tavaly egyébként kialakult egy új tábortípus is, a minimalista tábor: ezeknél a költségesebb programelemeket kivették a szervezők, és kevésbé költségesekkel helyettesítették azokat, így jóval kedvezőbb áron foglalhatók.