A kijárási korlátozás kezdetén többen azt jósolták, a járvány végére vagy nagyon sok kisbaba születik, vagy nagyon sok válás lesz. Ön szerint?

– Ennyi idő alatt még nem látszik, hogy melyik vált be, de azzal egytértek, hogy a kijárási korlátozás elviselését megkönnyíti a humor. Az is biztos, hogy most több lehetőség van a szexuális együttlétekre, pihentebbek az emberek, meg nem is nagyon tudnak mit csinálni otthon. Ennek lehet az a következménye, hogy kilenc hónap múlva sok kisbaba születik, de nem biztos, hogy csak pozitív változásokat látunk majd. Ha gazdasági válság következik be, akkor a terhességmegszakítások és a válások száma is jelentősen emelkedhet.

A vírustól függetlenül: demográfusok véleménye szerint a nagycsaláddá válást akadályozza, hogy a nők egyre későbbi életkorban vállalják az első gyermeket. Önnek is ez a tapasztalata?

– Mindenképp, és ez egy egészségtelen folyamat. Amikor 25 évvel ezelőtt elkezdtem ezt a szakmát, akkor egyértelműen 20 és 30 éves koruk között szültek először a nők, ma inkább 30 fölött. Igaz, ez nagyon sok mindentől függ, kultúrától, szociális helyzettől, családi- és társadalmi elvárásoktól, de az emancipációnak erről a következményéről nincs túl jó véleményem. Elismerem és elfogadom azt, hogy a nőknek ugyanúgy joguk van a tanuláshoz, karrierépítéshez, önmegvalósításhoz, véleményük kinyilvánításához, a szavazáshoz, mint a férfiaknak, de egy dolgot nem szabad elfelejteni: senki nem tudja átvállalni tőlük az utódlás feladatát. Ha ezt nem látjuk be, elengedjük, akkor nagyon rossz irányba indulunk el. Minden fejlett társadalom a szülés korfájának csökkentésére és a természetes halálozásnál magasabb születésszám fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mi az ideális életkor a szüléshez?

– A 20 és 30 év közötti életszakasz, de a legjobb 26 éves kor alatt világra hozni az első gyermeket. Leginkább ekkor fogékonyak a sejtek, ilyenkor könnyebb elviselni a terhességgel járó nehézségeket, és a szülés lefolyása is simább. 30 fölött nemcsak a patológiás terhességeknél, hanem a sima várandósság után is többször kényszerülünk császármetszésre a szövetek rugalmatlansága miatt.

Ha már a sztorinál tartunk: önnek sikerült egy 20 hetes korban megindult terhességet a 27. hétig kihúzni. A kisbaba életben maradási esélye a 20. héten 0 volt, de végül megszületett. Ez a 7 hét valóban egyedi és különleges?

– Igen. Annyira nem volt már fiatal a kismama, egy 30 fölötti cégvezetőről beszélünk, aki az első gyermekét várta. Párjával a szüleink révén telekszomszédok voltunk a Balatonnál. Így értesültem róla, hogy külföldi konferencián volt, amikor a 20. héten elkezdett szivárogni a magzatvíz, de annyi még maradt, hogy nem okozott kényszertartást.

Mi az a kényszertartás?

– Az, amikor már olyan kevés a magzatvíz, hogy nincs mozgási lehetősége a babának. Azt az alakot veszi fel, amit a ráfeszülő méh rákényszerít. Ám, ha a magzat hetekig, hónapokig nem tudja mozgatni a nyakát, a végtagjait, akkor visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el. Gondoljon csak bele, milyen az, amikor mondjuk két órán keresztül kell mozdulatlanul feküdnünk. Ha középidőben elfolyik a magzatvíz – és itt éppen ez történt – azt órákon, vagy pár napon belül vetélés követi. A hüvely egyébként sem egy steril szerv, ha elfolyt a magzatvíz, a burok már nem védi a magzatot, a fertőzés lehetősége a magzat számára is veszélyes. Az anyánál pedig gennyesedés, kismedencei tályog alakulhat ki, és előfordulhat, hogy a méhet is el kell távolítani. Ebben az esetben szerencsénk volt, 7 hétig tudtuk még tartani a terhességet, és végül 1100 grammal megszületett a baba, aki már nem is olyan kicsi. Biológiailag júliusban lesz 3 éves, de október 23-án kellett volna megszületnie. Jól van egyébként, igazi kis örökmozgó.

Itt, a szülészeti osztályon már a földszinten leláncolták a lépcsőt, mi is csak egy kollégája kíséretében jöhettünk fel az irodájába. Mi változott még a járvány miatt? A terhességi vizsgálatok gyakorisága megmaradt?

– Ha a várandósság végén két napnál sűrűbb vizsgálatra van szükség, akkor befektetjük a kismamát, egyébként a terhességhez kapcsolódó kötelező vizsgálatok számában nincs változás. A nem szükséges, plusz ellenőrzéseket viszont redukáltuk a fertőzés esélyének csökkentése érdekében.

Milyen óvintézkedéseket tanácsol még a kismamáknak?

– Tartsák be az előírásokat. Nem kell mozgásszegény életet élni, menjenek egészségügyi sétára. De ne csoportosan. Csak a szűk családdal találkozzanak.

Van most lehetőség apás szülésre?

– Igen, ezt miniszteri rendelet biztosítja. Mielőtt bejönnek, előszűrést végzünk az anyukánál és az apukánál is. Egyebek mellett arra kell válaszolniuk, voltak-e tüneteik, álltak-e kapcsolatban fertőzöttel. Minden tényezőt persze így sem zárhatunk ki, hiszen teljes bizonyossággal nem tudjuk ellenőrizni, hogy a várandósság alatt ki kivel találkozott.

Találkozott fertőzött kismamával vagy férjjel?

– Nem. Olyan volt, akit a tünetek alapján gyanúsnak találtunk, de a tesztje végül negatív lett.

Önök elláthatnak egy COVID-pozitív szülő nőt?

– Igen, kijelölt járványügyi kórház vagyunk, teljes ellátási működéssel, beleértve a koraszüléseket is. Van megfelelő felszerelésünk, de legtöbbször csak a szájmaszk és a gumikesztyű használatára van szükség.

Hány napot töltenek bent az anyukák az újszülöttel?

– A korábbi 72 órát most 48 órára csökkentettük. Elterjedt külföldi gyakorlat, hogy már 24 óra elteltével haza lehet menni, ezt nálunk a szakma egyelőre nem vállalja be. Elsősorban azért, mert a védőnői, gyermekorvosi szolgálat erre nincs felkészülve.

Ha hazament a kisbaba, a nagyszülők látogathatják a családot?

– Nem, mert akkor nem csak az újszülöttet látogatják, hanem a szülőket is. Az apa vélhetően ellátja a munkáját, találkozik másokkal. Nem érdemes kockáztatni. A családi örömöt most az internet világában kell megoldani. Nem könnyű, de mégis egyszerűbb, mint 20 évvel ezelőtt lett volna.

A korábban sok támogatást, illetve ellenérzést kiváltó otthonszülés most akár hasznos is lehet. Önnek mi erről a véleménye?

– Ez a lehetőség eddig is létezett, de azt nem tudjuk, népszerűbb lett-e a járvány alatt. Mi minden, a körzetünkbe tartozó, otthonszülést tervező édesanyáról tudunk, de mint szükség esetén segítő háttérosztályhoz évente csak három-öt kismama kerül be végül. Egyébként az egészről az a véleményem, hogy veszélyt rejt magában, nem is keveset, de ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie.

Korábban említette, milyen fontosnak tartja, hogy a nők fiatalon, és ha lehet, minél több gyermeket szüljenek. Önnek hány gyermeke van?

– Négy, és fontos megemlítenem, hogy egy édesanyától, amire rendkívül büszke is vagyok. Nagy a szórás, a legnagyobb fiam már végzett orvos, 26 éves, az egyetlen leányom 23 éves, most fejezi be a bölcsész-mesterszakot. Van egy most érettségiző 18 éves, és egy nyolcadikos 14 éves fiam. Ő már túl van a gimnáziumi felvételin. A feleségem háziorvos, nekünk kettőnknek nem nagyon változott az életünk a kijárási korlátozás alatt. A négy gyermekem viszont otthon van, teszik a dolgukat, és a szokásosnál egy kicsit többet civakodnak. De elég nagyok már ahhoz, hogy képesek legyenek ezt kezelni és uralni.

Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek az Ön számára: