Első lépés: tartsuk tisztán kisállatainkat!

Ez főleg a kijárós állatoknál, kutyáknál, macskáknál fontos, hiszen minden koszt és szennyeződést behoznak otthonunkba. Az előszobában állítsunk fel egy „tisztító sarkot”, ahova mindent felhalmozunk, ami az állatunk tisztán tartásához szükséges. Itt állítsuk meg a kis kedvencünket mindig néhány percre: töröljük át a mancsokat, fésüljük át a bundájukat!

A kanapé szőrtelenítése

Ha nem tudtunk elég szigorúak lenni, és kedvencünk rászokott arra, hogy felmenjen a kanapéra (egy macskának pedig senki sem mondhatja meg, ugyebár, hogy mit nem csinálhat), akkor ez a következő lépés. Ha éppen lecserélnénk kanapénkat, akkor gondolkodjunk bőrből készült darabon, avagy vehetünk egy plusz textilréteget is, amivel beboríthatjuk bútorunkat, így elég lesz azt kimosni.

Porszívó és egyéb eszközök

A gazdiknak fontos, hogy a leghatékonyabb eszközökkel takarítsák otthonukat. Vegyünk magas teljesítményű porszívót, könnyen cserélhető porzsákkal vagy filterrel, és olyan fejekkel, melyekkel a bútorokat is alaposan ki tudjuk tisztítani. Az állatszőr nem válogat otthoni vagy elegáns ruhák között, a szőrtelenítő henger pedig elengedhetetlen eszköz a kisállatos otthonokban – használjuk közvetlenül azelőtt, hogy elhagynánk a házat!

Profi szagtalanítás

Az alapvető, hogy a madárketrecet, almot rendszeresen takarítani kell, hogy ne terjengjen kellemetlen szag otthonunkban. Előfordulnak néha azonban apróbb balesetek az otthonunkban mászkáló állatoknál, amikre azonnal reagálni kell. Ha nem akarunk vegyszereket használni, akkor bevethetjük a szódabikarbónát, ecetet, amelyek nemcsak a foltot, de a szagot is megszüntetik.

Tisztítsuk rendszeresen az állatka „dolgait”

Otthonunk szagtalanításának következő lépése, ha a kisállatunk játékait, fekhelyét is időnként kitisztítjuk. Mosógépben vagy kézzel mossuk ki, és rakjuk ki a napra száradni!

(fotó: Shutterstock)