Értsük meg, hogy az internet mindent megváltoztatott

Tudatosítsuk, hogy ez már egy teljesen más világ, amiben a mai tinik élnek. Ma gyakorlatilag egy teljes kapcsolat levezényelhető chat üzeneteken vagy emailezésen keresztül, és az sem meglepő, ha már azelőtt szexuális jellegűvé válik a tartalom, mielőtt egyáltalán személyesen találkoztak volna. Fogadjuk el, hogy ez ellen nem tehetünk semmit. Ne kutakodjunk a gyermekünk telefonjában, mert az csak még több titkolódzáshoz vezet. A mobil elvétele vagy az eltiltás az online világtól pedig csak azt a képességét erősíti a kamaszunknak, hogy kiokoskodja, kitől tud kölcsönkérni egy másik készüléket. A tinik így is elég furcsának és rossznak érzik magukat, ezért nem kell, hogy szülőként ezt az érzést tovább erősítsük bennük. Arra van inkább szükség, hogy megtanítsuk a gyermekünket az online és az offline világ közötti balanszot megtalálni, hogy aztán a valóságban is készen álljon a jövőbeli érzelmi és szexuális kapcsolataira.

Maradjunk önmagunk

A gyermekünk annak fog örülni, ha hitelesek és őszinték maradunk vele, és próbálunk ráhangolódni a kamaszunk világára még akkor is, ha ez nehezünkre esik.

Kioktatás helyett emlékezzünk vissza, hogy mi hogyan éltük meg ezt az egész korszakot fiatal korunkban. A gyermekünk annak fog örülni, ha nem csak a veszélyforrások elkerülését sulykoljuk, hanem megosztjuk a saját élményeinket, tapasztalatainkat. Ha hitelesek és őszinték maradunk vele, és próbálunk ráhangolódni a kamaszunk világára még akkor is, ha ez nehezünkre esik. Hagyjuk, hogy hadd reflektáljon a maga módján. Lehetséges, hogy ez csupán a hallgatás lesz, de akkor se győzködjük, hogy nyíljon meg. Kamaszként annyi minden van, amiben még a helyét keresi az ember, hogy sokszor a néma figyelem is tökéletesen elegendő és egyenlő a megértéssel. Ha nem unszoljuk, lehet, hogy egy következő alkalommal ő maga fog beszélgetést kezdeményezni a témában.

Ne ítéljük el

Annak a sok változásnak és érzelmi hullámvasútnak a tetejébe, amit ebben a korban átélnek, egyik tininek sincs szüksége arra, hogy még a szülei is azzal frusztrálják, hogy valami nincs rendben velük. Azzal, hogy azt mondjuk neki, ennyi idősen még nem kellene, hogy szexuális jellegű gondolatai legyenek, nem azt érjük el, hogy nem lesznek. Csupán bűntudatot keltünk benne. Próbáljuk elfogadni, hogy a gyermekünk más, mint amilyenek mi voltunk az ő korában. Tinédzserként formálódik, alakul ki a fiatal felnőtt személyisége és ez a folyamat csak akkor lehet sikeres, ha a szüleitől megértést és támogatást kap.

Készüljünk fel a kínos percekre

Legyünk nyitottak arra, hogy olyasmi is elhangzik majd, amire nem álltunk készen.

Egy ilyen beszélgetés alatt ne várjuk el, hogy a gyermekünk azt mondja, amit hallani szeretnénk. Legyünk elég nyitottak arra, hogy esetleg olyasmi is elhangzik majd, amire nem álltunk készen. És legyünk elég tapintatosak, mert lehet, hogy ez lesz az az egy alkalom, amikor ezt a beszélgetést “jól” csinálhatjuk. Éreztessük vele, hogy egy megbízható, megértő és főleg elfogadó személyre talál bennünk. Fogadjuk el, ahol ő most tart, és ő is el fogja fogadni, hogy segíteni próbáljuk ezen az olykor göröngyös úton.

(fotó: Shutterstock)