• Tudatában kell lennünk, hogy vagy mi beszélünk a gyermekünknek a szexualitásról, vagy más – a két megoldás közül jobb, ha az előbbit választjuk!

• Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a gyermekeink szexualitáshoz való egészséges hozzáállásáért, az az, hogy dicsérjük őket! Mondjuk nekik minél gyakrabban, hogy szépek, csinosak, jóképűek, hogy szép az alakjuk, és hogy nagyon jól áll nekik a ruha, amit éppen viselnek.

Anya és apa kapcsolata, érintései, csókjai minták a gyermekek számára. Lássanak szerető, intim pillanatokat a szülők életéből!

• Fontos, hogy már kiskortól beszélgessünk a testiségről, mert ha tudatlanságban tartjuk a gyermeket, sokkal sebezhetőbbé válik a témában.

A konkrét élethelyzetekben való „felvilágosítás”, a kezdetben játékba fűzött gondolatok, és a lehetséges helyzetek kihasználása megkönnyíti a későbbi komolyabb beszélgetést. Miért borotválkozik apa? Mit veszünk az illatszerboltban anyának? Miért akar a nagytesó már külön fürödni? Ezek hétköznapi kérdések, mégis különösen jó beszélgetésindítók!

Kiskorban a fiúk-lányok közötti különbség, a születés, a szoptatás témája nagyon érdekes a gyerekeknek, beszélgessünk ezekről olyan bőven, ahogy a kicsiket érdekli. A mesekönyvek is sokat segíthetnek.

• Ha minden felmerülő témát merünk érinteni a gyermekeinkkel, akkor kialakul bennük a tudat: anyával és apával mindenről lehet beszélni. Bizalmat kapunk, a gyermekünk bármikor mer majd hozzánk fordulni.

• Az intimitás két ember kapcsolata, így az erről való beszélgetéshez is – a gyereken kívül – két ember szükséges. Mindkét szülő tegye bele a maga részét, anya és apa más-más témákban tud hiteles lenni.

Ne készüljünk monológgal! Ne előadás kerekedjen ki a beszélgetés helyett, inkább tegyünk föl kérdéseket a gyereknek, amik szerencsés esetben beszélgetést indítanak el.

Tiltásnak, „ne csináld!” felszólításoknak helye és értelme az intimitásról való beszélgetésben nincs.

• A konkrét példák – mint mindenhol – itt is nagyon hasznosak, mert hitelessé teszik az elmondottakat.

• Hibát követünk el akkor, ha veszélyes és mocskos dolognak állítjuk be a szexualitást! Éreztessük a gyerekkel, hogy ha a megfelelő időben és a megfelelő társsal történik az intim kapcsolat, akkor az a szerelem beteljesedése lehet. Ellenkező esetben viszont mindkét félnek hosszantartó sebet okozhat a testi együttlét.

• És végezetül a legfontosabb: ne féljünk a gyermekünkkel a szexualitásról beszélgetni!

(fotó: Shutterstock)