Hatással van a CSOK igénylésére a járvány - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Hatással van a CSOK igénylésére a járvány

Magyar Nemzet
2020. ápr. 3. 7:12
Támogatások, kedvezmények

Némi visszaesést hozott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igényléseiben is a koronavírus-járvány. A folyósításban részt vevő legnagyobb bankok egyelőre a megszokott rendben fogadják a kérelmezőket, ám a veszélyhelyzet változást hozhat ebben is – olvasható a Magyar Nemzetben. A CSOK 2015-ös bevezetése óta 128 ezer családnak segített.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) iránti érdeklődés és igénylés a válsághelyzet miatt némileg visszaesett, ami ilyenkor természetesnek mondható – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére a Takarékbank, jelezve azt is, hogy vizsgálják az igénylési folyamat esetleges átalakítását a veszélyhelyzeti szempontok és a Magyar Nemzeti Bank ajánlását figyelembe véve. Mint írták, igényeket továbbra is személyesen lehet benyújtani a bank fiókjaiban vagy a mobil Takarék-buszokban. Noha a pénzintézet egységei egyelőre a megszokott rendben tartanak nyitva, arra kérik ügyfeleiket, hogy a veszélyeztetett korosztály védelme érdekében a nyitástól 10 óráig csak a 65 év felettiek látogassák a fiókokat.

Előzetes időpontfoglalás, hosszabb várakozási idő

Az OTP Bank a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy a CSOK és a Falusi CSOK igénylésének és elbírálásának feltételei változatlanok. Jóllehet a bank fiókjainak többsége a megszokott módon nyitva tart, a járvány miatt azonban arra kérik ügyfeleiket, hogy egészségesen is csak akkor menjenek személyesen oda, ha az elkerülhetetlen. Fontos az is, hogy esetlegesen hosszabb várakozási időre kell számítani, mivel az ügyfelek és a munkatársak érdekében korlátozzák a bent tartózkodók számát.

A K&H Bank jelezte, a CSOK igénylésénél (ahogy hiteligénylésnél) gondosan mérlegelni kell a jelenlegi jövedelmi helyzetet és a család kilátásait, hogy megfontolt pénzügyi döntést lehessen hozni. Mint írták, aki most szeretne CSOK-ot igényelni és bankfióki tanácsadó segítségét kérni, mindenképpen foglaljon előre időpontot, a K&H fiókjai ugyanis jelenleg kizárólag időpontfoglalással fogadják ügyfeleiket.

Egyre többen igényeltek CSOK-ot

A CSOK-ot 2015. júliusi bevezetése óta tavaly év végéig mintegy 128 ezer család vette igénybe 396 milliárd forint összegben. Az igénylések száma a mostani járványhelyzetig folyamatos emelkedést mutatott: míg 2015-ben fél év alatt valamivel több mint tízezer, 2018-ban már harmincezer, tavaly pedig 32 ezer család élt a lehetőséggel.

A tavaly április 1-jén elfogadott Családvédelmi Akcióterv hét elemének valamelyikét eddig 170 ezren igényelték. Az akcióterv része volt a CSOK bővítése is oly módon, hogy a kedvezmény mellé igényelhető kamattámogatott 10-15 milliós kölcsönt használt ingatlan vásárlására is fel lehet használni. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért tájékoztatása szerint ezzel tavaly július óta 8500 család élt.

A Babaváró Támogatást eddig mintegy nyolcvanezren, a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatását csaknem 26 ezren, a Jelzáloghitelek csökkentését több mint tízezren igényelték.