A CSOK Pluszt vállalt gyermek esetén lehet igényelni, de a már meglévő gyermekek száma is számít, hiszen a kedvezményes háromszázalékos hitel összegét jelentősen befolyásolja, hogy a vállalt gyermekekkel együtt hány gyermekessé válik a család. Emellett az ötezer fő alatti településeken megmarad – sőt tovább bővül – a Falusi CSOK, amelyet továbbra is igénybe lehet venni újabb gyermekvállalás nélkül is – mondta Hornung Ágnes a Magyar Nemzetnek

A CSOK esetében a kedvezményes hitel összege maximum 15 millió forint volt, ez a CSOK Plusznál a minimum hitelösszeg lesz, a maximuma pedig ötvenmillió forintra emelkedik. – A jogosult összeg megállapításánál pedig beszámítanak majd a meglévő gyermekek is – hívta fel a figyelmet Hornung Ágnes. 

Az államtitkár konkrét példákon keresztül is szemléltette, mit is jelent ez: akinek még nincs gyereke, és három gyermeket vállal, az ötvenmillió forintra jogosult; akinek egy gyereke van, és kettőt tervez, az is, akinek pedig jelenleg két gyermeke van, és tervez egy harmadikat, az szintén ötvenmillió forint hitellel számolhat. De azok a nagycsaládosok is a legmagasabb, ötvenmillió forintos hitelösszeget vehetik fel, akik vállalnak még legalább egy újabb gyermeket. 

Az első vállalt gyermek megszületésekor a házaspárok hitelmoratóriumot vehetnek igénybe, aminek köszönhetően egy éven keresztül nem kell megfizetni a törlesztőrészletet. A második és a harmadik, valamint minden ezt követően megszületett gyermek után pedig tőkeleírást kaphatnak, ami tízmillió forintot jelent gyermekenként, vagyis ennyivel csökkenthető a tőketartozásuk. 

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint a használt ingatlan vásárlására is igénybe lehet venni a támogatást, Hornung Ágnes egyértelmű igennel válaszolt, új és használt ingatlan is megszerezhető a CSOK Plusszal, a konstrukció nem tesz különbséget. 

– Bárki beléphet, ha vállal újabb gyermeket, a felső korhatár 41 év a hölgyeknél – jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy ugyanakkor kétéves átmeneti időszakot biztosít a rendszer, így 2025. december végéig azok a házaspárok is élhetnek a CSOK Plusszal, ahol a feleség már betöltötte a 41. évét, de igazolja 12 hetes várandósságát. 

A gyermeket tervező házaspárok a CSOK Plusszal az első közös ingatlanukhoz juthatnak hozzá, de azok a családok, akik nagyobb ingatlant vennének, építenétek vagy otthonukat bővítenék, azoknak is elérhető lesz az új konstrukció, jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy a végleges részletszabályok november közepén jelennek meg.

– A bővítés esetében fontos megjegyezni, hogy legalább egy lakószobával növelni kell majd az alapterületet, az elv az, hogyha például nincs elég gyerekszoba, akkor a CSOK Plusz segítésével a családok hozzáépíthessenek a meglévő ingatlanjukhoz. Aki három gyermeket vállal, az erre is fel tudja majd használni az ötvenmilliós hitelt – árulta el az államtitkár.

– Minden újabb gyermek megszületése fontos a kormány számára, és a CSOK Pluszt az eddigiekhez hasonlóan örökbe fogadott gyermekekre is igénybe vehetik majd a házaspárok – zárta gondolatait Hornung Ágnes.