A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány családpolitikájának három pillére van: az otthonteremtés támogatása, továbbá az anyagi biztonság és a döntés szabadságának biztosítása.

Az otthonteremtéssel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a kormány szerdán elfogadta az új támogatást, a CSOK pluszt, amit 2024. január 1-jével vezetnek be.

Az úgynevezett városi CSOK helyébe lépő új konstrukcióban a családok 3 százalékos fix kamatozású államilag támogatott hitelt vehetnek fel akkor, ha újabb gyermeket vállalnak, és ha az első közös otthonukat teremtik meg, vagy nagyobba költöznek, esetleg a saját házukat kívánják bővíteni - ismertette az államtitkár, hozzátéve: a gyermekek számától függően a támogatás összege 15-50 millió forint lehet.

Hornung Ágnes kitért arra, hogy Debrecenben jelenleg nyolc új bölcsődefejlesztési projekt zajlik, ezek közül négy intézmény - a Nagysándor-telepit is beleértve - a református egyház fenntartásában nyitja majd meg kaput, több mint 230 férőhellyel. Pályázati támogatásuk összege mintegy 3,5 milliárd forint.

Kifejtette, a református fenntartású bölcsődék, szolgáltatások száma folyamatosan növekedett az elmúlt években; Magyarországon összesen 16 bölcsőde, 25 minibölcsőde és 54 családi bölcsőde működik református fenntartásban. Mindez mintegy 1100 férőhelyet jelent a három éven aluli gyermeket nevelő családok számára - jelezte Hornung Ágnes.

Az adatok nagyon biztatóak, nemcsak az egyházi, hanem az állami és a civil szervezetek által működtetett bölcsődék szempontjából is, ugyanis az országos lefedettség jelentősen javult - mondta. Míg 2010-ben 326 településen volt biztosított az ellátás, addig napjainkra már több mint háromszor annyi, 1100 településen segíti a családokat bölcsődei szolgáltatás, mintegy 63 ezer férőhellyel, a 2010-es 32 ezerhez képest - fűzte hozzá.

Az Új bölcsőde kialakítása Debrecen-Nagysándor-telepen című projekt célja, hogy egy 56 férőhelyes, négy csoportszobás nevelési intézmény jöjjön létre a helyi igényeknek megfelelően, segítve ezzel a három év alatti gyermekek elhelyezését, a szülőknek pedig a munka világába való visszatérést.