Átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított Koraszülött Részlegét. Az intézmény a munkálatokhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, „Családbarát, családközpontú szülészeti és koraszülött intenzív ellátás infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című pályázaton nyert 366,4 millió forint támogatást.

Folytatódik a korszerűsítés

Ralovich Zsolt, az intézmény főigazgatója az ünnepélyes átadás alkalmával kiemelte: az a cél, hogy modern, és a lehető legkorszerűbb körülmények között láthassák el a koraszülötteket. Ennek érdekében az infrastruktúra teljes korszerűsítése, a készülékek beszerzése mellett összenyitották az intenzív részleget. Így lehetőség nyílik az úgynevezett kenguru-módszer alkalmazására, a bejárós anyukák le tudnak ülni, a társalgó szobában pedig zavartalanul konzultálhatnak az orvosok a szülőkkel. Az újszülöttkori sárgaság hatékony gyógyítását szolgálató fototerápiás készüléket, fototerápiás kékfényágyat, valamint egy újraélesztő egységgel ellátott hordozható inkubátort és légzéstámogató készüléket is vásároltak.

Elmondta, hogy 2019-ben 2247 gyermek született a kórházban, ebből 281-et láttak el az osztályon. A fejlesztés folytatódik, idén az újszülött osztályon, a gyermekágyas részlegen és a szülészeti osztályon végeznek családbarát átalakításokat, valamint öt új, korszerű szülőágy is érkezik az intézménybe.

A kisbabával család is születik

– Ahol egy gyermek születik, ott család is születik. Az pedig, hogy milyen a születés és a szülés, egy életre meghatározó élmény – fogalmazott köszöntőjében Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Elmondta, hogy Magyarországon 78 szülészeti osztály van, az a cél, hogy mindegyik egységesen magas színvonalú legyen, a kisbabáknak pedig garantálják a biztonságot. Ehhez 10 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a kormány, amelyből a tárgyi és a személyi feltételek javítását oldhatják meg az intézmények. Az első ütemben az infrastrukturális fejlesztésekre helyezték a hangsúlyt, 2021 végéig pedig a szakemberek továbbképzéséről gondoskodnak. Arra is kitért, hogy nagy az érdeklődés a Családvédelmi Akcióterv egyes elemei iránt, a Babaváró Támogatást igénylők száma már meghaladta a 70 ezret, a nagycsaládos autóvásárlást igénylőké pedig a 25 ezret.

Erősíteni kell a láthatatlan köldökzsinórt

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár láthatatlan köldökzsinórnak nevezte a koraszülött osztályt. Úgy fogalmazott: a piciknek az a küzdőkedve, amely az életüket biztosíthatja, erőt kell, hogy adjon az egészségügyi személyzetnek, a családnak ahhoz, hogy ebben segítse őket. Tavaly 1300 grammal született itt a legkisebb baba, jelenleg 16 koraszülöttet ápolnak az osztályon.