Az Achilles-ín az egyik legnagyobb, ugyanakkor az egyik legsérülékenyebb ín a testünkben, amelynek gyulladása, fájdalma majdnem minden mozgástípust befolyásol. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos az okokra és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Mi okozza az Achilles-ín gyulladást?

Az Achilles-ín a sarokcsontot köti össze a vádli izmaival, és több ok miatt megsérülhet, szakadhat, fájhat. A sérülés, a gyulladás pedig számos mozgásnál okozhat kényelmetlenséget, a sétálástól a futáson keresztül az ugrásig.

Az Achilles-ín gyulladás (tendinitis) viszonylag gyakori probléma, amelyet megelőzni érdemes, kezelni fontos. A gyulladásnak két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az is előfordul, hogy az ín alsóbb részét érinti a gyulladás. Ez jellemzően a több éven át tartó, intenzív edzés következményeként jelentkezik, például hosszútávfutóknál. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindkét típus jellemzően a túlterhelés, és kevésbé egy konkrét sérülés hatására alakul ki.

A főbb rizikófaktorok

- az adott személy aktivitásának, vagy az edzés intenzitásának túl gyors emelkedése,

- nem megfelelő sportcipő használata,

- hosszabb időn keresztül végzett túl gyakori vagy túl intenzív, rosszul felépített edzés,

- lábdeformitás, például ún. lúdtalp,

- túlsúly,

- idősödés,

- bizonyos antibiotikumok szedése.

Milyen tüneteknél gondolhatunk Achilles-ín gyulladásra?

- Fájdalom és merevség a saroknál, a vádliban, ami már reggel, felkelésnél jelentkezik.

- A fájdalom mozgás hatására erősödik.

- Néhány esetben a lábfejben is jelentkezhet a fájdalom.

- Duzzanat a boka körül, az ín mentén.

- Csontkinövés az ín tapadási pontja alatt. Ez már a bursa gyulladás (bursitis), ami kimondottan nagy fájdalommal jár.

– Amennyiben valaki fájdalmat, diszfunkcionalitást tapasztal a vádlijában, és az nem múlik el néhány nap alatt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia, hogy kideríthessük, mi áll a háttérben – tanácsolta dr. Páll Zoltán. Ha kiderül, hogy gyulladásról van szó, az első és legfontosabb teendő a pihentetés, ami ma már nem azt jelenti, hogy egész nap feküdni kell. Jóval inkább érdemes olyan tevékenységet találni, főleg sportolóknak, amely nem terheli túl az Achilles-ínt, vagyis például a futást ideiglenesen felváltani úszással vagy elliptikus tréner használattal.

Páll doktor hangsúlyozza, hogy hosszútávon igen jó hatásúak lehetnek a fizikoterápiás kezelések, többek közt a lágylézer kezelés, és igen komoly, nem javuló panaszok esetén sebészi beavatkozásra is sor kerülhet, amely során eltávolítják a gyulladás során keletkező kötőszövetet és helyreállítják a károsodott inat. Mindezen túl minden esetben igen fontos a funkcionális gyógytorna és a megfelelően felépített edzés, amelyhez érdemes akár sportorvos segítségét is kérni.