Életmódszerűvé tennék az önkéntességet - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Életmódszerűvé tennék az önkéntességet

Magyar Nemzet
2021. febr. 22. 14:08
További hírek

Az önkéntesség magyarországi évének célja, hogy életmódszerűen jelen legyen minél több magyar életében az önkéntesség.

Az önkéntesek nemzetközi évének huszadik, illetve az önkéntesség európai évének tizedik évfordulója alkalmából tizenegy civil szervezet kezdeményezésére Magyarország Kormánya a 2021-es esztendőt az önkéntesség magyarországi évének nyilvánította - idézte fel a Magyar Nemzet.

A kezdeményezés honlapján olvasható tájékoztató szerint az önkéntesség hazai éve során a tervek szerint négy kiemelt kampányhét kerül megvalósításra: április 19–25. között a környezetvédelem és fenntarthatóság hete, június 7–15. között a szociális ellátás és a szociális szféra hetét, augusztus 23–29. között a gyermek-család-ifjúság hetét, október 1–10. között pedig – kapcsolódva az idősek világnapjához – az idősügy hetét rendezik meg.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy minden olyan önkormányzat, civil szervezet, intézmény vagy vállalat jelentkezését is várják, amelyek a 2021-es év folyamán az önkéntesekkel rendszeresen vagy egy-egy alkalommal valósítanának meg programokat. A szervezetek többféle módon vehetnek részt az önkéntes év lebonyolításában: az anyagi támogatás lehetőségén túl, az ÖMÉ-hez csatlakozó szervezetek vállalhatják, hogy saját csatornáikon keresztül népszerűsítik a kezdeményezést, emellett az arra kialakított felületeken programokat és eseményeket is regisztrálhatnak. Lehet az előadás, konferencia, workshop, klubest, adománygyűjtés, sportrendezvény, gyermekprogram vagy akár koncert. A programokhoz a határon túlról is lehet csatlakozni, a járványhelyzetre való tekintettel az online események regisztrációját is örömmel veszik.

Az ÖMÉ honlapján található információk szerint a kezdeményezéshez már közel hatvan magyarországi szervezet csatlakozott, amelyek között szociális, karitatív, egyházi, kulturális és környezetvédő egyesületek is megtalálhatóak.