Az Egyesült Királyság a nem schengeni térségbe tartozik, ezért az EU-ból való kilépésével nem fog változni az utasokra vonatkozó ellenőrzőszabályzat.

A magyar állampolgárok továbbra is személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel utazhatnak az országba - közölte a növekedés.hu kérdésére a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatósága.

December 31-ig egy úgynevezett átmeneti időszak lesz érvényben, amikor az Egyesült Királyság továbbra is alkalmazni fogja az uniós jogot, de már nem rendelkezik képviselettel az uniós intézményekben. Az időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a kereskedelem szabályozása. Ez az átmeneti időszak egy alkalommal - egy vagy legfeljebb két évvel - meghosszabbítható, amennyiben erről a két fél július 1. előtt megállapodik.

Az Egyesült Királyságban élő magyarok számára semmi nem változik a Brexit után - mondta Iain Lindsay brit nagykövetet korábban az M1 aktuális csatornán.

Nagy-Britannia budapesti nagykövete elmondta, január 31-e, vagyis az ország Európai Unióból való kilépése után is szabadon utazhatnak a magyarok az Egyesült Királyságban 2020 végéig, és továbbra is dolgozhatnak vagy tanulhatnak ott.


(Fotó: Shutterstock)