A miniszter felidézte: Magyarországon közel négyezer gyermek él 1-es típusú diabétesszel. A diabéteszes gyerekeknek nagyon sok mindenre kell odafigyelniük az életükben. Nemcsak a sportolás, a testmozgás van hatással a vércukorszintjükre, hanem az étkezés, a holdállás és a szervezetükben termelődő hormonok is. Ezért is igényel állandó odafigyelést a szülők részéről az, ha egy 1-es típusú diabéteszes gyermek él a családban.

Novák Katalin összegezte a kormány által nyújtott támogatásokat is: 98 %-os támogatást adnak a korszerű inzulinpumpákhoz, és ugyanígy támogatott módon kaphatják a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort is a családok. Segítik a diabétesszel foglalkozó civil szervezeteket, és fejlesztik az 1-es típusú diabétesz centrumokat is az egészségügyi intézményekben.

– Emellett a gyermekek közétkeztetésénél új szabályokat vezettünk be: fel kell tüntetni minden étel szénhidráttartalmát adagonként is, illetve a gyermekek étkezési szokásaira, igényeire is figyelemmel kell lenni akkor, ha a közétkeztetésben részt vesznek. És lehetővé tesszük azt is, hogy ha indokolt, akkor a Gyermekek otthongondozási díjával, azaz GYOD-dal otthon maradjon valamelyik szülő az 1-es típusú diabéteszes gyermekkel – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: támogatják a diabéteszes gyermekek táborozását is, aminek köszönhetően már több ezer diabéteszes gyermek vehetett részt nyári táborokban.

(illusztráció: Shutterstock)