Ma már óriási a kínálat csokimikulásokból is. Mit érdemes figyelembe venni, ha szülőként jól szeretnénk választani?

– A Magyar Élelmiszerkönyv viszonylag kevés termékre tartalmaz pontos leírást élelmiszer-minőségi, -jelölési és -biztonsági szempontból, de szerencsére a csokoládé egy ezek közül. Azt lehet mondani, hogy ha egy terméken a „csokoládé” feliratot látjuk, akkor nagyon nem tudunk mellé nyúlni. Ugyanis ezt a szót csak olyan készítményekre írhatják rá, aminek magas a kakaótartalma és olyan összetevőket tartalmaz, ami a jó minőség előfeltétele.

A drága csokimikulás jobb is?

– Igen. Ebben az esetben egyenes arányban van az ár a minőséggel. Tehát egy drágább csokimikuláshoz minőségibb alapanyagokat is használnak fel. Amit mindenképpen javasolnék, hogy bármennyire is csábító piacon vagy vásárokban olcsóbban megvenni a csokimikulásokat, szaloncukrokat, inkább ne tegyük, itt ugyanis könnyen belefuthatunk visszaélésekbe, hamisítványokba. És hiába visszük vissza a terméket, jó eséllyel nem fogják kicserélni nekünk, és valószínűleg a termék eredetét sem fogják tudni igazolni.

Mi számít rossz minőségnek? Honnan tudjuk, hogy ilyen terméket tartunk a kezünkben?

– Ha az „étbevonó”, „tejbevonó” feliratokat látjuk a csokoládén, akkor jobban járunk, ha visszatesszük a polcra. Ezek a termékek nem rendelkeznek azzal az értékes kakaóvaj tartalommal, ami szükséges a jó minőséghez. Általában egyébként a kekszek, ostyák bevonására használják ezeket a bevonókat, ugyanis ennyire vékony rétegben könnyebb velük dolgozni.

Mi a helyzet a cukormentes vagy bio csokoládékkal? Érdemes ezekre több pénzt áldozni?

– Nyilvánvalóan, ha cukorbeteg a gyermekünk, akkor nincs is más választásunk, de ezen túlmenően ez teljesen egyéni preferencia. A tejcsokoládék, töltött csokoládék általában magasabb cukortartalommal rendelkeznek, illetve minél magasabb a kakaótartalom, annál kevesebb benne a cukor is. Az étcsokoládék ilyenek. A bioboltok kínálata is egyre bővül – ha itt vásárolunk, akkor érdemes a hazai tanúsítószervezetek nevét (pl. Biokontroll) és emblémáját keresni a terméken, ez garantálja számunkra, hogy valóban bio minősített készítményt veszünk. A fair trade kifejezés manapság még egy fontos védjegy, hiszen ez arról tanúskodik, hogy a csokoládé előállításának folyamata a kezdetektől méltányos, kizsákmányolásmentesen és környezetbarát módon zajlott. Azt gondolom egyébként, hogy nem feltétlenül kell elmenni a bioboltig, hogy jó minőséget kapjunk, de ezt ki-ki döntse el maga.

Ön milyen csokoládét vesz otthonra a családnak?

Érdemes inkább kevesebbet vásárolni a gyermekeinknek, de az legyen jó minőségű.

– Én személy szerint szaloncukorért szeretek akár szaküzletbe is elmenni, a csokimikulásokat pedig, ahogy említettem, nem piacon, hanem megbízható üzletláncokból szerzem be. Azt gondolom, hogy érdemes inkább kevesebbet vásárolni a gyermekeinknek, de az legyen jó minőségű.

(fotó: Shutterstock)