Édes élet az egészség jegyében
Szerző:Ivanova Daniela2021. 12. 22.Életmód
Már ajtónkon kopogtatnak az ünnepek, a finom édességnek ellenállni pedig szinte képtelenség. Tóth Boglárka táplálkozási tanácsadó szerint nem is kell, hiszen ma már számos olyan természetes alapanyag beszerezhető, amely kevés cukortartalmának köszönhetően kíméli szervezetünket és segítségével elkészíthetjük belőle a legfinomabb süteményeket is!
Tóth Boglárka hat éve foglalkozik táplálkozási tanácsadással. Eredeti végzettségét tekintve biológus, majd elvégezte a Semmelweis Egyetem táplálkozástudományi mesterképzését is, később pedig a funkcionális táplálkozási tudományokat. Ismereteiből merítkezve először saját életében tette le az egészséges életmód alapköveit, ma pedig már másokat is erre ösztönöz.
„Fontos a mértékletesség”
– Az édességek fogyasztását tekintve nagyon óvatosnak kellene lennünk – emeli ki Boglárka. – Jómagam nem igazán pártolom a különféle nassolnivalók és desszertek túlzott fogyasztását. Természetesen időnként megengedhetjük magunknak, ám nagyon fontos a mértékletesség, ugyanis a szervezetünknek nincs akkora kalóriaigénye, mint amennyit magukban hordoznak ezek az édességek. Főétkezés helyett pedig szintén nem jó alkalmazni ezeket, hiszen nem számolhatóak el teljes értékű tápanyagforrásként. A minőségi étkezés kiegészítéseképpen javaslom csak fogyasztásukat, de hogy ne kelljen teljesen megvonnunk magunktól a finomságokat, készítsük el azokat egészséges összetevőkből.
"a mesterséges édesítők, sőt, még a természetes cukrok is növelik az inzulint..."
Természetes édesítők nyomában
– Sokan gondolják, mégis tévhit, hogy a boltokban kapható édesítőszerek egészségesek. Kalóriaértékük ugyan nincsen, de ugyanúgy megemelik az inzulinszintet, mint a cukor. Az édes ízt egészséges alternatívákkal helyettesíthetjük, mint például a stevia és az eritrit, amelyek különböző formában, bio boltokban is kaphatók. A stevia egy gyógynövényalapú édesítőszer, levelét is használhatjuk mondjuk tea ízesítésére. Azért ajánlom meleg szívvel ezeket az összetevőket, mert egészségesebbek és általuk elkerülhető a plusz kalóriabevitel. Fontos szempont továbbá, hogy egyik sem vált ki inzulinválaszt, ugyanis a mesterséges édesítők, sőt, még a természetes cukrok is növelik az inzulint, amely leterheli a hasnyálmirigyet. Amit tudni érdemes róluk, hogy sokkal édesebbek, mint a cukor, ezért bánjunk csínján velük, illetve van némi mellékízük, de ez abszolút megszokható, főként, ha egyéb ízekkel – gyümölcsökkel, fűszerekkel – gazdagítjuk őket.
Fehérliszt helyett zabliszt
Boglárka szerint érdemes elkerülni a finomított szénhidrátok bevitelét is az édességek elkészítése során, ő általában zablisztet és barnarizslisztet használ alternatívaként.
– Előbbivel szinte minden finomság elkészíthető: piskóta, palacsinta, sütemények. Ne felejtsük ki a gyümölcsök varázslatos erejét sem; természetes módon ízesíthetjük vele édességünket. A méz és juharszirup ugyan természetes cukorforrások, viszont magas a fruktóz- és cukortartalmuk. Megfázáskor érdemes kihasználni a méz gyógyító hatását, de a hétköznapokban cukor helyettesítésére nem ajánlom, lehetőség szerint maradjunk inkább a természetes édesítőszereknél.
Tanult függőség az „édesszáj”
– A finomított szénhidrátok fogyasztása – fehérliszt, fehércukor – függőséget okozhat. Nem úgy születünk, hogy ennyire kívánjuk az édes ízt, hanem ehhez az évek során hozzászoktatjuk a szervezetünket. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy ne váltsuk ki nassolással a főétkezéseket, hiszen ennek komoly kárát láthatjuk majd a későbbiekben. Érdemes tudni, hogy hormonális probléma is okozhatja az édességek iránti túlzott vágyat, de ami biztos, hogy semmi esetre sem jó jel az, ha valaki nagyon édesszájú. A kalóriadús és a tápanyagban dús közötti alapanyagok bevitelekor a legnagyobb különbség az, hogy előbbi esetén a szervezetünk sejtszinten picit mindig éhezni fog. Ezt a hiányérzetet próbáljuk meg édeségekkel pótolni. Tápanyagdús forrásokkal, mint tojás, hal, hús, zöldség, gyümölcs és természetes gabonafélék (rizs, köles, quinoa, hajdina, amaránt) bevitelével, azaz vegyes táplálkozással elérhetjük, hogy a szervezetünk „elégedett” legyen, így nem fogjuk annyira kívánni az édes ízeket sem, nagyritkán pedig egy kis „bűnözés” azért belefér!
Bejgli recept egészséges összetevőkkel:
Tészta hozzávalók 3 rúdhoz:
- 0,5 kg liszt (Szafi free expressz lisztkeverék)
- 15 dkg kókuszzsír vagy kókuszvaj
- Ízlés szerint négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Szafi kb. 2 dkg)
- 1 tojás és 1 sárgája
- fél citromhéja reszelve
- vanília ízlés szerint
- csipet só
- 2 dkg élesztő (helyettesíthető fél kiskanál szódabikarbónával is)
- pici rum vagy fehér bor (omlósabb a tészta tőle)
Amennyiben túl sűrű tésztát kapunk, hígíthatjuk kókusz vagy mandulatejjel. Összegyúrva az alapanyagokat pihentessük tésztánkat 1 órán keresztül.
Töltelék hozzávalók 2-3 rúdhoz:
- 20-25 dkg darált mák vagy dió
- ízlés szerint négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (kb 5 dkg)
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1-2 dl kókusz vagy mandulatej
- ízlés szerint fahéj (2-3 csipet)
- ízlés szerint vanília és rum
- mákoshoz 1 citromhéja és leve
- dióshoz 1 narancshéja és leve
Összekeverve forralásig felfőzzük. A kinyújtott tésztára rákenjük a tölteléket és egy kevés reszelt almát (vigyázzunk, mert ha sok, eláztatja a tésztát). Mákoshoz eperlekvárt, dióshoz baracklekvárt is tehetünk. Végül adjunk hozzá egy pici növényi joghurtot és néhány szem beáztatott mazsolát. Tekerjük fel, majd pihentessük 15 percig. A tetejét kenjük be tojássárgájával, és szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben 180 fokon, 40 perc alatt süssük készre.
Kész is a finomság, jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánunk!
(fotó: Shutterstock, privát)