Egy bájos fotó a naplementében, egy vidám fürdőzős kép a családdal. Szeretjük megörökíteni őket, hogy még évek múlva is felidézhessük a vidám pillanatokat, a csodás együtt töltött időt. Nem mindegy azonban, hogy milyen fotókat nézegetünk évek múlva. Néhány jó tanácsot adunk ahhoz, hogy tökéletes képek készüljenek. Az alap a tiszta képernyő és kamera. A többi csak a ráadás.

1. Stabil kameratartás

Exponáláskor ne mozogjon a kamera! Sokan önkéntelenül megmozdítják a gépet, miközben lenyomják a felvevő gombot. Ilyenkor készül a sok bemozdult, életlen, homályos kép. A szép, tiszta, az emlékeket hűen őrző fotó készítéséhez ezt a hibát el kell kerülni. Ezért vagy használjunk állványt, vagy igyekezzünk minél stabilabban tartani a mobilunkat, fényképezőgépünket.

2. A kamera álló vagy fekvő pozíciójának helyes megválasztása

Ha az adott téma inkább vízszintes formátumot kíván, akkor fekve tartsuk a mobilunkat! A telefonunkat sokszor ösztönösen is függőlegesen tartjuk fotózás, videó készítés közben, pedig a horizontális tájolás időnként megfelelőbb. Például amikor egy kiránduláson leül a család egy farönkre, akkor érdemes fekvő pozícióban tartani a kamerát. Így látszik majd a szép táj, de kevesebb szerep jut a földnek és az égnek. Amikor viszont embereket, magas tárgyat fotózunk, akkor állítva érdemes tartani a telefont. 

3. A képarány megfelelő beállítása

Ha a full módot használjuk, akkor túl sok lehet a fölösleges háttérből. Válasszunk a témának és a célnak megfelelő képarányt! Egy szép tájat például fotózzunk panoráma funkcióval!

4. Élesség beállítása

Érdemes a mobilunk képernyőjén megérinteni az alakot, amelyet fontosnak tartunk a fotón. Például, ha a kerítés mögött álló templomot szeretnénk megörökíteni, akkor érdemes a templomot megérinteni. Ilyenkor a fotón a kerítés homályosabb lesz, a templom viszont éles. Ha a terített asztalnál ülő családot szeretnénk megörökíteni, akkor az egyik arc megérintésével az emberek, és nem a poharak lesznek élesek.

5. HDR tartomány kiválasztása

Ez a funkció a fényviszonyi eltéréseket egyenlíti ki. Így nem lesznek annyira sötétek az árnyékban lévő figurák, és nem lesznek túl világosak azok a részek sem, ahol süt a nap.

6. Kerüljük a digitális zoomot

Érdemesebb közelebb lépni a kép tárgyához, mivel a gépi ráközelítés még a mai fejlett digitális eszközök korában is ront a kép minőségén. Így ha tehetjük, menjünk inkább közelebb!

7. A vaku csak 4 méterig számít

A fényképezésnél fontos, hogy legyen fény, így ha túl sötét van, használjunk vakut! De ne feledjük, hogy a telefonok csak 3-4 méteres távolságig biztosítják ezt a funkciót.

8. Szelfifotó felülről

Az önfotó akkor lesz szép, az arc akkor lesz szimpatikus, ha a készítője kicsit felfelé néz. Ilyenkor kihúzódnak a ráncok, kisimul az arc.