Király Katalin a Családtámogatási Kalkulátor segítségével  a műsorban épp annak jár utána, hogy milyen otthonteremtési támogatásokat vehetnek igénybe.  

– Egyelőre bérelt lakásban lakunk, de van egy kisebb ingatlanunk, amit kiadunk, és szeretnénk majd egy nagyobb otthonba költözni. Nagyon hasznosnak tartom, hogy megtudjuk, milyen támogatásokat kaphatunk majd a jövőben – mondta Király Katalin a műsorban.   

A család az elmúlt években már számos kormányzati támogatásban részesült. Igénybe vették az első házasoknak járó adókedvezményt, a Babaváró támogatást, néhány héttel ezelőtt visszakapták a tavaly befizetett személyi-jövedelemadót, valamint a GYED melletti munkavégzés kedvező lehetőségét is kihasználják. Most az otthonteremtés a céljuk. 

A Családtámogatási Kalkulátor segítségével 35 féle támogatásról tájékozódhatnak az érdeklődők. 

– Sikerült 2010 óta egy olyan komplex családtámogatási rendszert fölépíteni, ami a laikusok, a családok számára kívülről már nem tekinthető át könnyen. Éppen ezért hoztuk létre tavaly novemberben a Családtámogatási Kalkulátort, ami segítséget ad a családoknak, a házasoknak, a fiataloknak abban eligazodni, hogy milyen támogatások járnak vagy járhatnak nekik – fogalmazott Beneda Attila helyettes államtitkár. 

A háttérinformációkat is tartalmazó, könnyen kezelhető programot egy év alatt fejlesztették ki a szakemberek. 

– Majdnem négyezerszer tesztelték a Családtámogatási Kalkulátort. Arra törekedtünk, hogy a lehető legpontosabb információkkal álljunk az érdeklődők rendelkezésére, és tényleg teljeskörű tájékoztatást tudjunk adni – hangsúlyozta Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a kalkulátort fejlesztő Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.  

A támogatások között célirányosan lehet böngészni. Külön csoportban találjuk az otthonteremtést szolgáló kormányzati juttatásokat, a családalapítást, illetve a gyermekvállalást célzó segítséget, a gyermekneveléshez kötődő támogatásokat, valamint a nagycsaládosokat érintő kedvező lehetőségeket.  

– Már az induláskor azt tapasztaltuk, hogy nagyon nagy az érdeklődés. Gyakorlatilag már az első napokban több mint 60 ezres kalkulációs számot ért el az alkalmazás – közölte Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. 

Hozzátette: az első alkalmazáskor néhány kérdésre kell válaszolnia az érdeklődőnek. Például olyanokra, mint hogy: van-e gyermeke? Ha van, akkor mennyi idős? Van-e házastársa? Ha ezekre válaszol, akkor megkapja azt a teljes kosarat, amire jogosult lehet.  

– Én például amikor ezt négygyermekes édesanyaként végigkalkuláltam, akkor 14-féle olyan támogatási lehetőséget találtam, aminek aztán elmerülhettem a részleteiben – osztotta meg személyes tapasztalatait a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.  

A program népszerűsége töretlen, sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen alkalmazzák.  

– Több mint 143 ezren már meglátogatták az oldalunkat, és megnézegették a különféle támogatásokról szóló szakértői információkat. A célunk, hogy megmutassuk, hogyan lehet ezekkel a támogatásokkal élni, nagyjából mekkora összeg jár, és utána elirányítsuk a látogatót oda, ahol ezeket igénybe tudja venni – emelte ki Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. 

Természetesen a kormányhivatalok és a Magyar Államkincstár további információkat is nyújt az érdeklődőknek, a pénzügyi feltéltelekről pedig a bankfiókokban lehet részletes tájékoztatást kérni.