– Egy kismama életében fontos, hogy az a munkahely, ami visszavárja, rugalmasan álljon a foglalkoztatási formákhoz. Az egyik kedvelt rugalmas foglalkoztatási forma a home office, ami mára már eléggé elterjedt, a másik ilyen a távmunka – mondta a Duna TV Család-barát című magazinműsorában Somkutiné Bernek Éva, a Családbarát Magyarország Központ Családbarát Hely tanúsító védjegy szakterület vezetője.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a kétgyermekes kismamáknak a törvény szerint lehetőségük van félmunkaidőben visszamenni dolgozni a kisebb gyermek 4 éves koráig. Ha korábban 8 órás munkája volt, ilyenkor 4 órában, ha korábban 6 órás munkája volt, akkor 3 órában dolgozhat. Akinek pedig 3 vagy több gyermeke van, annak a legkisebb gyermek 6 éves koráig adott ugyanez a lehetőség. Ezt az édesanyák a munkáltatótól kérhetik, aki köteles ezt teljesíteni.

– Tapasztalatunk szerint a családbarát munkahelyeken az atipikus, rugalmas foglalkoztatás teljesen bevett dolog. Egyre több munkahelyen találkozunk azzal is, hogy törzsidőt vezetnek be 9-től 15 óráig vagy 10-től 14-ig. Hogy mindenki minél jobban össze tudja hangolni a családi életét és a munkáját, ezekre az időszakokra szokták szervezni a megbeszéléseket. Előtte vagy utána pedig mindenki úgy tudja letölteni a munkaidejét, ahogyan az neki megfelelő – részletezte Somkutiné Bernek Éva.

A szakterület vezető elmondta, hogy a Családbarát Hely tanúsító védjegy odaítélésekor több szempont alapján vizsgálják a munkahelyeket.

– Az egyik szempont a rugalmas foglalkoztatás megléte. Utána megnézzük, hogy milyen juttatásokat kap a dolgozó a szervezettől, milyen szolgáltatásokat biztosítanak a számára. Azt is megnézzük, hogy mit kap a munkavállaló családja. Ilyen lehet például a nyári tábor vagy az iskolakezdési támogatás, esetleg olyan vállalati üdülő, amit igénybe tudnak venni. Az utolsó szempont pedig az, hogy mindezt hogyan kommunikálják mind a szervezeten kívülre, mind befelé. Utóbbira jó példa, ha hagyják a munkavállalóiknak, hogy egymás között gyermekruhabörzéket szervezzenek – sorolta a Családbarát Magyarország Központ szakterület vezetője.  

Somkutiné Bernek Éva hallgatói kérdésekre is válaszolt, majd beszámolt a tapasztalatairól. Elmondta, hogy a kismamák többsége aziránt érdeklődött telefonon, hogy hol lehet a családbarát munkahelyek listáját megtalálni.  

Közölte: a csalad.hu/vedjegy oldalon a Családbarát Magyarország Központ által már tanúsított valamennyi munkahely neve megtalálható, éves bontásban.  

A munkáltatók pedig főként aziránt érdeklődtek, hogy a szervezetük hogyan válhat családbarát munkahellyé.

Válaszként elmondta: szintén a csalad.hu/vedjegy oldalon lehet jelentkezni az auditálásra. A Családbarát Magyarország Központ emellett ingyenes, online tanácsadói szolgáltatással segíti a szervezeteket.

– A munkáltató úgy válhat családbarát munkahellyé, ha az atipikus foglalkoztatást kiemelten fontos ügyként kezeli. Emellett a tanácsadásokon mindig javasoljuk, hogy a munkaadó készítsen egy Családbarát intézkedések listát, és ebben tüntesse fel a már meglévő intézkedéseket. A tapasztalatunk az, hogy ennek a listának az összeállítása segít, hogy strukturáltan végiggondolják, milyen családbarát intézkedéseik vannak eddig és milyen irányban terveznek fejlődni a jövőben – tanácsolta a munkáltatóknak a szakterület-vezető.  

Somkutiné Bernek Éva közölte: eddig már hozzávetőleg  2000 Családbarát Hely védjegy tanúsítványt adtak ki, melynek köszönhetően több mint 300 ezer munkavállalót ért el a családbarát szemlélet.