A Családbarát Magyarország Központ projektszakmai igazgató helyettese a Duna TV Család-barát műsorában az általános iskola választásánál három fontos szempontot ajánlott mérlegelésre.  

– Az iskolától való távolság lehet az egyik szempont. Ha közel van az iskola, akkor a gyermek egy idő után egyedül járhat haza tanítás után, ami segíti a gyermek önállósodását és a szülőtől való természetes leválás folyamatát – magyarázta.  

– Lényeges a tanító személye is, aki mintaként szolgál a gyermekek számára. Éppen ezért fontos, hogy a gyermek tudjon így tekinteni rá, a szülő pedig jól tudjon együttműködni a nevelővel – folytatta Kereki Judit.

– Szintén fontos szempont, hogy a gyerek hogyan érzi magát az iskolában, a gyermek személyisége mennyire illeszkedik az iskolához, milyen ott a légkör, van-e kellő szabad tér, udvar, ahol a gyermek kiélheti természetes mozgásigényét – sorolta.

A Családbarát Magyarország Központ projektszakmai igazgató helyettese hangsúlyozta: a középiskola-választás szintén hosszútávra szóló döntés, ezért fontos, hogy minden szükséges információt megszerezzen a szülő és a tanuló a döntés meghozatala előtt.

– Minden korban fontos a gyermek véleménye, az idősebb korosztálynál jellemzően még meghatározóbb, hiszen már ő maga is tud saját szempontokat mérlegelni. Jobban ismeri önmagát, megtapasztalta és a szülő is látja, hogy mennyire terhelhető, nagyobb eséllyel tudja megfogalmazni, hogy milyen irányba szeretne elmozdulni, továbbtanulni. Akinek mindebben útmutatásra van szüksége, a pedagógiai szakszolgálatok pályaválasztási tanácsadásán kérhet segítséget – tanácsolta a szakértő.  

– Azok a gyerekek, akik a szakképzések felé szeretnének orientálódni, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oldalán és az Oktatási Hivatal honlapján kaphatnak információkat arról, hogy mely szakiskolákban tanulhatnak tovább – jelezte.  

A közelgő fontos határidőkkel kapcsolatban Kereki Judit megemlítette, hogy a középiskolai központi írásbeli felvételire december 2-ig kellett jelentkezni, amit január 21-én fognak megírni a gyerekek. A középfokú iskolákba való felvételi lapokat február 22-ig kell leadni. Azok pedig, akik szeretnék, hogy a gyermekük egy évvel tovább járhasson óvodába, január 18-ig adhatják be a kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz.