Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek

Az egészséges táplálkozás egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket előnyben kell részesíteni, míg másokat csak ritkábban szabad fogyasztani. Csökkenteni vagy kerülni érdemes például a sózott zöldségkonzerveket, a bő zsírban sült burgonyát, rántott zöldségeket, tejszínnel vagy vajjal dúsított főzelékeket, a fehér lisztből készült péktermékeket, tésztaféléket. A hajdina, barnarizs, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék, a rakott zöldségek, sovány sertés-, marha-, borjú-, csirke- és pulykahús fogyasztása viszont ajánlott.

Minél változatosabban állítsa össze az étrendet

Ne ragaszkodjon a megszokotthoz! Kóstoljon meg más ételeket, és csak utána mondjon róla véleményt. A hagyományos, olykor magas zsírtartalmú ételeket próbálja meg másképp, egészségesebben elkészíteni. A változatos, sokféle nyersanyagból összeállított étrend biztosíték arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezet.

Az egészséges táplálkozás a vásárlással kezdődik

Mindig érvényes szabály: olvassa el a csomagoláson található feliratokat. Figyeljen a feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, amelyek segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

Adja meg a módját az evésnek

Terítse meg az asztalt, egyen kényelmesen. Az étel elfogyasztása után csak körülbelül 20 perccel jelentkezik a jóllakottság érzése. Gyors étkezés mellett a szervezetnek nincs ideje jelezni, hogy elég volt. Ezért, aki gyorsan étkezik, többet eszik, több kalóriát fogyaszt, mint amire a szervezetének valójában szüksége lenne, és ez idővel elhízáshoz vezethet.

Nem mindegy, mikor eszünk

Kiadósabb reggeli és ebéd után könnyebb vacsora ajánlott. Este a zsírok és szénhidrátok lebontása lassul és a fizikai aktivitás is kisebb, ezért az elfogyasztott ételből több raktározódik a szervezetben.

Legyen egyensúlyban a kalória

A megevett, azaz bevitt energia (kalória) legyen azonos a felhasznált kalóriával, így energia-egyensúly alakul ki, vagyis nincs hízás és nincs fogyás sem.

(fotó: Shutterstock)