Bármilyen meglepő, a házi kedvencekre az ősz beálltával a kullancs jelenti a legnagyobb veszélyt a nyugati határszélen – írja az InfoStart a Vaol.hu szakértőjére hivatkozva.

Ha máskor nem is, de ősszel és tavasszal védekezni kell a kullancsok ellen. Illetve most a klímaváltozás hatásait tapasztalhatjuk meg, nincs igazi tél, inkább őszies időjárás a jellemző. A kullancsok pedig csak akkor nem jelentenek veszélyt, ha csikorgó hideg van, ami maximum egy-két hétig szokott előfordulni az utóbbi időben.

A változó időben kutyáknál fordul elő a kennel köhögési járvány, ami egy ragályos vírusos fertőzés, de szerencsére viszonylag enyhe tünetekkel jár, olyasmi, mint az embereknél az influenza.

A macskák esetében, macskanáthát okozhat többféle vírus is. Nagyon elterjedt, a kijáró macskák kétharmada fertőzött, ami igen magas arány, de évente beadatható a macskanátha elleni védőoltás.

Figyelni kell a kisállatokra a rágcsálóirtó méreg jelentette veszélyek miatt is, amik hatása csak napokkal később jelentkezik; előfordulhat, hogy hányatni kell a kedvencet. Minden állatot meg lehet menteni, ha időben észreveszik a jeleket és megfelelő segítséghez fordulnak a gazdáik.

Az emberek szervezete az őszi-téli időszakra lemerül, kifogynak az ásványi anyagok, vitaminok, de vajon mi a helyzet házi kedvenceinkkel?

Az állatokra egyébként nem jellemző a tavaszi fáradtságot az embereknél előidéző C-vitaminhiány, és nincsen klasszikus megfázásuk sem. Ha az állat hozzászokott a napi sétához, akkor nem viseli meg a szervezetét a hőkülönbség, ahogy a fűtött lakásból a fagyos utcára ér. A kistestű kutyáknál jól jöhet azért a "kiskabát". És többet is esznek, pont azért, hogy melegen tartsák magukat, ehhez pedig több energia bevitelére van szükség.

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a felsózott járdákra is felkészíthetők a házi állatok, méghozzá mancsvédő viasszal.

A karácsonyi asztalról pedig senki se etessen felelőtlenül!


(Fotó: Shutterstock)