Teljesen természetes, ha bizonyos kor fölött már nem megy a bújócskázás és a fogócskázás a kisunokával. Az önfeledt játékról azonban így sem kell lemondani, számtalan olyan tevékenység létezik, ami nem fárasztja le a nagymamát, nagypapát, és mindenki jól szórakozik közben.

1. Elő a társassal!

Nem véletlenül írják rá a társasjátékokra a 99 éves korhatárt. Már a legegyszerűbb Ki nevet a végén? is képes lekötni kicsit-nagyot egyaránt, de ma, amikor hatalmas divat a társasozás, sorra jelennek meg a kreatív, vicces, gyönyörű dizájnnal megalkotott, és nem utolsósorban fejlesztő tábla-, és kártyajátékok, amelyekre érdemes beruházni. Ha nagyobb a korkülönbség az unokák között, válasszunk olyat, ami több nehézségi, bonyolultsági szinten is játszható, így mindenki számára izgalmas lehet az időtöltés.

2. Keresős séta

Bizonyára nem kell bemutatni az autós keresős játékot, amikor listát adunk a gyerekek kezébe, és útközben ki kell pipálni, ki mit talált meg a felsorolásból. Mindez egyszerűen kivitelezhető séta közben is. Az alapján állítsuk össze a listát, hogy mi található az otthonunk közelében. Az erdős, fás területen élő nagyszülők gyűjtsenek képet növényekről, falevelekről, bogarakról, madarakról, amiket a listára ragaszthatnak. A városban élők színes járműveket, épületeket, KRESZ-táblákat kerestethetnek az unokákkal. Ennek a játéknak nagy előnye, hogy a gyerekek lelassulnak, jobban figyelnek, miközben a szabadban mozognak. A kímélő séta jót tesz az idősebb korosztálynak is, hiszen úgy sportolhatnak, hogy közben nem terhelik az ízületeiket.

3. Piknik a parkban

Ha a nagyszülők szeretnek az unokákkal tenni-venni a konyhában, akkor ez a program nekik szól. Szervezzünk pikniket a közeli parkba vagy egy játszótér mellé, de akár a kert is pompás helyszín lehet. A kicsiket vonjuk be az előkészületekbe: menjünk együtt megvenni a hozzávalókat, majd süssünk együtt kenyeret, sütit, bármit, amit szívesen ennénk a pikniken. A piknik nagyszerű alkalom mesélésre – hogy is volt, amikor nagymama, nagypapa gyerek volt –, nagy beszélgetésekre. Bónusz, ha a közelben van játszótér is, ahol a gyerekek levezethetik a fölös energiáikat.

4. Akadálypálya

Ha kertes házban élnek a nagyszülők, akkor pár perc alatt összedobhatnak egy akadálypályát, ami aztán jó időre leköti az unokákat. Lehet kavicsokat kerülgetni, asztal alatt mászni, egy lábon ugrálni, vizet hordani, tojást kanálban A-ból B-be juttatni. Bármit kitalálhatnak, a gyerekeknek tetszeni fog az új kihívás, közben pedig a nagyszülők a teraszról szurkolhatnak a kis versenyzőknek.

5. Agyagozás, barkácsolás

Gyerekfüggő ugyan, de ha a kicsik szeretnek alkotni, akkor órákra le lehet kötni őket egy kis kézműveskedéssel. A nyári melegben jó ötlet agyagfigurákat gyártani, mert gyorsan kiszáradnak a napon, aztán közösen kifesthetjük őket, de a sóliszt gyurma is tökéletesen megteszi. Nagyszerű barkácsfüzetek is készülnek már gyermekeknek, és a neten is találunk szuper ötleteket, amikből ihletet meríthetünk. Ha a nagyszülőknél nyaralnak az unokák, akkor készíthetnek a szüleiknek valami meglepetést, így időzíthetjük ezt a programot az utolsó napokra, amikor már nagyon várják a gyerekek, hogy újra egyesüljön a család.

(fotó: Shutterstock)