A lézeres szemműtéteknek köszönhetően egyre több rövid-, és távollátó kapja vissza a korlátok nélküli éleslátás örömét, így időről időre rengeteg szemüveg válik feleslegessé. Vannak azonban olyanok, akiknek nemhogy lézeres szemműtétre nem telik, de a szemüveg beszerzése is komoly anyagi gondot jelent - ezt a két csoportot köti a Hajnalfény Egyesület.

A Hajnalfény Egyesület karitatív szervezetekkel együttműködve, 2005 ősze óta végez hiánypótló tevékenységet Magyarország kisebb településein, valamint a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein. Fő tevékenységi körük a rászorulók komplett szemészeti és látásvizsgálata, illetve a szemüvegeik elkészítése. Az elmúlt években mintegy hatvanezer magyarországi, erdélyi, kárpátaljai gyermeket és felnőttet vizsgáltak meg.

A szemüveg nem csak a látásban segít

Az elszegényedett falvakban élő embereknek ez az egyetlen esélyük a szemészeti vizsgálatra, és egy ingyenes szemüvegre. A látásprogram különleges eleme, hogy a gyerekek a vizsgálat után, a helyszínen kiválaszthatják a keretet, amit a szemüvegükhöz szeretnének. Ezeket a kereteket a Hajnalfény Egyesület adományozói forrásból térítésmentesen biztosítja. A Budai Szemészeti Központ is csatlakozott az adományozókhoz, és a közelmúltban több mint ezer darab “+” és ”-” dioptriás szemüveget ajándékozott a programhoz. Az adományozott szemüvegeket mind olyan páciensek hagyták a gyűjtőponton, akik a lézeres szemműtétnek hála megszabadultak látásproblémájuktól, és többet nem kell szemüveget hordaniuk.

– A csoportunk legismertebb tevékenysége a rászorulók látásvizsgálata, komplett szemészeti vizsgálatokkal, valamint szemüvegeik elkészítése. Az általunk vizsgált, hátrányos helyzetű gyerekek tizenöt százaléka rosszul lát, látásuk korrigálásra szorul. Számukra a szemüveg nem csak pillanatnyi segítség a mindennapokban, de jövőjük záloga is, hiszen az éleslátás lehetővé teszi, hogy tanuljanak és önálló, magabiztos felnőtté válhassanak – magyarázza Dr. Szalai László, az egyesület vezetője és szemész orvosa.

Az adományozott szemüvegek többségét keretként tudják csak hasznosítani a szemészeti szűrések során, de néhány szerencsés esetben, amikor a páciens szemészeti paraméterei lehetővé teszik, egy az egyben fel tudják használni a keretet a lencsével együtt.

– Elszomorító, hogy miközben a lézeres látáskorrekció egyre szélesebb rétegeknek elérhető, vannak olyan gyengén látó emberek, akik azért nem tudnak dolgozni, tanulni, mert nem tudják megvásárolni a megfelelő szemüveget. Örülünk, hogy az általunk összegyűjtött szemüvegeket a Hajnalfény Egyesületen keresztül ilyen hátrányos helyzetű felnőtteknek és gyerekeknek ajánlhatjuk fel – mondta Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvos a szemüvegek átadásakor.

A Tartsay Vilmos utca 14. szám alatt található rendelő gyűjtőpontként is funkcionál. Bárki, akinek van feleslegessé vált szemüvege, napszemüvege, az elhozhatja, vagy akár postán is elküldheti a felajánlást. A szemészet munkatársai összegyűjtik az adományokat, és továbbítják a Hajnalfény Egyesülethez.