Ma már nem csak az határozza meg mit sportoljon gyermekünk, hogy milyen a testalkata és várhatóan milyen magas lesz. Napjainkban két irányból közelítik meg a dolgot: a gyerekek mentális és fizikai felmérésével - írja az InfoStart Harsányi Gergely egykori kézilabdázóra hivatkozva.

Neurobiológiai kutatások kimutatták, hogy a személyiség igen fiatal korban kialakul, és ez meghatározza kinek milyen sport fekszik jobban, egyéni vagy csapatsportban lesz-e kiemelkedő a gyerek.

– Ezenkívül vizsgálják az olyan létfontosságú képességeket, mint a memória, a reakcióidő és a periférikus látás - magyarázta Harsányi. Ezeknek a képességeknek a nagy része a tanulással is párhuzamba hozható, és együtt fejleszthető a sportolással.

A harmadik oldal a gyerekek teljes körű egészségügyi vizsgálata, hogy milyen sportágnak felel meg az izomzata, milyen az oxigénfelvevő képessége, és milyenek az öröklött tulajdonságai. – Ezek nemcsak a sportolásban, hanem a gyerek egész életében meghatározók lehetnek - hangsúlyozta Harsányi.

Megoszlanak a vélemények, mennyi idős korban állapítható meg, hogy a gyermeknek melyik a legalkalmasabb sport, az egykori kézilabdázó szerint vannak, akik már 5-6 évesen is nagyon mozgékonyak, ügyesek, akik ekkor már szinte bármelyik sportot képesek űzni, de vannak későn érők, akik a személyiségtípusukat és testi adottságaikat tekintve csak később adják jelét a sporttehetségnek. Velük türelmesen kell bánni, mert ettől függetlenül ők is képesek lehetnek majd csúcsteljesítményre.

Harsányi szerint a legfontosabb, hogy a gyereknek megtetsszen egy sportág, amelyet szívvel-lélekkel tud csinálni. – Ki kell alakulnia a belső motivációnak, mert az sokszor mindent felülír - mondta a kézilabda-válogatott volt csapatkapitánya.