Szavazzunk a fokozatosságra

Egyes bölcsődékben van lehetőség úgynevezett játszócsoport és időszakos gyermekfelügyelet igénybevételére is. Ezek azért rendkívül jó lehetőségek, mert még a hivatalos beszoktatás előtt fokozatosan, a saját tempónkban segíthetjük a kicsi szocializációját. A játszócsoport általában reggel 9-től délig tart, ahol az édesanyák a gyermekeikkel együtt a választott bölcsődében közösen ismerkedhetnek a gondozókkal, intézménnyel és a kortársakkal. Ráadásul egy tapasztalt gondozónak a kérdéseinket is feltehetjük és más anyukákkal is kapcsolatba léphetünk.

Ezzel szemben az időszakos gyermekfelügyelet egy olyan, minden budapesti kerületben létező szolgáltatás, amit a bölcsődei ellátásban (még) nem részesülő gyermekek szülei vehetnek igénybe a hét több napján is, ha valamilyen elfoglaltságuk van. Ehhez azonban már szükség van beszoktatásra is. Mindkét szolgáltatás fizetős, de nagyban megkönnyítik a hivatalos bölcsikezdéskor történő „leválást” az édesanyáról.

Meséljünk

A meséknek nélkülözhetetlen szerepe van a gyermekek értelmi és érzelmi fejlődésében. Példát mutat és segít az új helyzetekkel, félelmekkel megbirkózni. Éppen ezért, hacsak nem csecsemőkorban adjuk be a gyermekünket a bölcsődébe, érdemes már hetekkel a beszoktatás előtt olyan meséket olvasni a csemeténknek, amiben a főszereplő is bölcsibe megy. Sajnos magyar könyvek közül elég kevés ilyen létezik, de az óvodás változatokat is nyugodtan mesélhetjük kicsit átalakítva. Többet fog segíteni, mint gondolnánk!

Ha mi készen állunk, a gyermek is

Az a gyermek, akinek az édesanyja szorong, szükséges rosszként tekint a bölcsődére és már előre retteg az egész procedúrától, az nem várhatja el csemetéjétől sem, hogy vidáman ujjongva érkezzen minden reggel a bölcsibe. Gyermekünk születésétől fogva egy láthatatlan szálon keresztül minden rezdülésünket érzékeli, így azt is pontosan „leveszi”, ha mi nem tudjuk őt elengedni, ha nem bízunk benne, hogy problémamentesen le fog tudni válni.

Éppen ezért nagyon fontos (talán a legfontosabb), hogy mi készen álljunk a bölcsikezdésre lelkileg is!

Bízzunk benne, hogy a lehető legjobb döntést hoztuk, a gyermekünk jó kezekben lesz és csak profitálni fog a közösségbe járásból. Már napokkal, hetekkel előbb kezdjük el mondogatni neki, hogy milyen szuper hely a bölcsőde, milyen sok gyerek és szép játék lesz ott, és milyen kedvesek a gondozók. Beszoktatás alatt végig legyünk lazák, nyugodtak, pozitívak, és – ez a legfontosabb! – semmiképpen ne kezdjünk el sírni a gyermekünk előtt! Ha már nem lát minket, nyugodtan szabadjára engedhetjük az érzelmeinket.

Ha nehézségekbe ütközünk

Nehézségeink vannak a munkaerőpiacra visszatéréssel kapcsolatban? Az ország 71 pontján már olyan Család és KarrierPONTok várnak minket, ahol ilyen esetben örömmel segítenek nekünk! Sőt, akár a munka-magánélet összehangolásával, gyermeknevelési vagy párkapcsolati gondokkal is megkereshetjük őket. Az ott dolgozó szakemberek maguk is segítenek a problémák megoldásában, vagy kapcsolati rendszerükön keresztül eligazítást adnak, hogy hová érdemes fordulni az adott konkrét üggyel. Ezzel kapcsolatban bővebb információért kattintson ide!

(fotó: shutterstock)