Hogyan lesz egy közismert rádiós szakemberből gasztrovlogger, méghozzá mentes ételekre specializálódott vloger?

Kíváncsi vagyok a világra, más emberekre...

– 2017 végére érlelődött meg bennem végleg a gondolat, hogy 22 év után befejezem a rádiózást. Nem tudott már annyi élményt adni, már nem éreztem magamban kellő motiváltságot arra, hogy a számomra ismeretlen, kimondhatatlan nevű énekeseket konferáljam fel. Arról nem is beszélve, hogy a családomtól sok fontos pillanatot vettem el, és egyre jobban szerettem volna több időt velük tölteni. Majd következett a nagy gondolkodás, hogy rendben, de akkor hogyan tovább? Először jött egy ötlet, hogy ’zöld bisztrót’ nyitok, de a barátaim, ésszerű okokat felsorolva, lebeszéltek róla. Sok barátommal beszélgettem akkoriban az életközepi válságom utáni életről, aztán valahogy így egymásra rakódtak a történetek. Végül született egy vlog. Mindig érdekeltek az emberek. Kíváncsi vagyok a világra, más emberekre, arra, mások mitől, miből motiválódnak, vagy hogyan működik a vállalkozásuk, egyszóval mindenre. Úgy gondoltam, ez másokat is érdekelhet. Továbbá ebben az időszakban derült ki a férjemről, hogy glutén- és tejérzékeny. Így a Piros Kosarának azonnal lett két lába. Az egyik azokhoz az emberekhez szól, akik ugyanúgy kíváncsiak mások történeteire, motivációjára, ahogy én vagy épp újratervezik az életüket, a másik pedig azokat a családokat célozza meg, ahol élnek érzékenységgel élők.

Tapasztalatokat osztasz meg leginkább?

Támpontot szeretnék adni

– Abszolút. Nőként és anyaként megélt tapasztalatokat. Az érzékenységet segítő receptek elkészítése, megtanulása új kezdet volt az én életemben is. Mivel ez egy nagyon komplex és összetett világ, rengeteg apró kis buktató van benne. Támpontot szeretnék adni hasonló érzékenységben szenvedő embereknek, családoknak, hogy az én elkövetett hibáimat ők már kikerüljék és a kész recepteket tudják megvalósítani.

Nőként hol és hogyan változtál ebben a folyamatban?

Olyan érzés volt ez, mint amikor az ember táplál valakit...

– Ez egy reveláció volt éppen életem első paradicsomsűrítményének készítése közben. Ahogy ott a konyhában izzadva daráltam a paradicsomomat, rájöttem, hogy valami olyan ős-női dolgot csinálok, amit évezredek óta végeznek az asszonyok milliói. Ezt nagyon nőies pillanatnak éltem meg. Épp olyan érzés volt ez, mint amikor az ember táplál valakit, a családját, ami szintén roppantul nőies feladat. Én hiszek ennek a munkának a kreatív oldalában, az ebbe a munkába beleölt idő és energia hasznosságában.

Anyaként is megélted ezt a hirtelen jött erőt?

lehetőségem nyílt teljesen másképp állni a családomhoz

– Abszolút. Az volt csodálatos a tavalyi évben, amikor ezt az egészen elkezdtem, hogy lehetőségem nyílt teljesen másképp állni a családomhoz. Több szeretettel és figyelemmel tudtam feléjük fordulni, mert átrendeződött a napi időbeosztásom és az energiáimat már nem arra használtam, hogy olyat csináljak, ami nem tölt. Ez nagyon sokban hozzájárult ahhoz, hogy ebben a munkában még erősebben sikerült megélnem a nőiességet, az anyaságot. A fiam minden este 9-kor fekszik. Ez a menetrend mindig megvan nálunk, és amikor estéken át láttam, mennyi feladat maradt még az esti mese utánra, attól nem tudtam vele sem olyan felszabadultan együtt lenni a rövid esti időszakban sem. Hogy ez a fajta nyomás lekerült rólam, nagyon felszabadító volt. A következő hatalmas élmény-felismerés nyáron történt, amikor azt vettem észre, hogy ha ügyesen osztom be a tennivalókat, akár tudunk a nyaraláson kívül is csípni magunknak közös időt.

A több együtt töltött idő követőddé tette a fiadat?

– Inkább azt mondanám, érdeklődőm lett. Neki hamarabb volt YouTube csatornája, mint nekem, és azonnal lelkes lájkolóm lett, amikor megszületett az én csatornám is. Ő nem igazán szereti ezeket az ételeket, így igazán nagy „mérője” tud lenni a munkámnak. Ugyanis amikor mégis megeszik valamit, akkor tudom, hogy az adott recepttel jó nyomon járok. A mentes édességekkel van a legnehezebb dolgom nála, de ma már be tudom lőni, hogy mi lesz az, amit meg fog kóstolni és meg is fog enni.

A Piros Kosara a férjed érzékenységei miatt indult el. Ő mennyire vált követőddé?

– Ami biztos, az az, hogy nagyon nyitott. Sokszor nem kapok tőle azonnali visszacsatolást egy-egy fogás után, de jó fej, mert mindent megkóstol és előbb vagy utóbb, de véleményez. Ő is elég válogatós, nem csak a fiam, így, ha ő azt mondja, hogy valami jó, akkor tudom, hogy az tényleg jó, nyugodtan mehet a vlogra. (Nevet)

És milyen visszajelzést kapsz a nézőidtől?

– Azt látom, hogy vannak követőim, de egyelőre még kérdéseket fogalmaznak meg. Még nem igazán kapok visszajelzéseket egy-egy receptről, de a kérdésekből mindenképp arra tudok következtetni, hogy elkészítik a fogásokat.

Ezekkel a receptekkel mennyire célzod meg a gyermekeket?

Fontosnak tartom, hogy közösen tudjanak a családok részt venni egy ilyen érzékenység kezelésében.

– Inkább azt mondanám, arra igyekszem figyelni, hogy sok receptet a gyermekekkel együtt lehessen elkészíteni. Ilyen volt télen a mézeskalács, és azóta gondolkodom a workshop-ok elindításában is. Fontosnak tartom, hogy közösen tudjanak a családok részt venni egy ilyen érzékenység kezelésében. Amikor az ember először szembesül ezzel az életében, azért az nagyon nagy kihívás. Az iskolai menzákon ma már lehet választani mentes fogásokat is, úgyhogy a gyermekek hétköznapjai nagyjából le vannak fedve, de egy felnőttnek nagyon nehéz így élni, mert még nem minden étterem van felkészülve ezekre a problémákra.

Másfajta intoleranciára is figyelsz?

– Miután magamra is próbálok figyelni, természetesen nem használok túl sok cukrot. Ez a fajta főzés részben paleo, részben vegán ismereteket is igényel, ezért nagyon sok tudással kell rendelkezni. Nem akarom már ennél jobban címkézni magam, mert az nem működne.

Minden termék pótolható valami mással? Hogyan tud reális lenni az ár-érték arány?

– Nem, egyáltalán nem pótolható minden, az ár-érték arányról pedig talán jobb nem is beszélni. Amikor egy külföldi recept azt mondja, végy két csésze mandulalisztet, akkor azonnal elájulok, mert az már kb. 2000 forint, és még nem tartunk sehol. Amennyire lehet, igyekszem megtalálni a pótlásokat, mert képtelenség lenne egy átlagpénztárcával bírni, ha ezeket a recepteket úgy igyekeznék átadni a nézőimnek, ahogy a valóságban van. Így sokszor azzal is foglalkozom, hogy úgy tudjak pótolni egy-egy alapanyagot, hogy a kész termék mindenképp élmény maradjon.

Bármilyen fogás elkészíthető glutén és tej nélkül?

Vannak dolgok, amiket el kell engedni...

– Végül is igen, de sok dolog van, amiben én sem hiszek. Az állagot már szinte minden esetben el lehet érni, de az ízek nagyon el tudnak menni egy másik irányba. Például egy jó tiramisut egész egyszerűen nem lehet elkészíteni jól kókusztejszínből, agar-agarból és mentes piskótából. Vannak dolgok, amiket el kell engedni, és olyan ételeket készíteni, amelyekben sikerélménye lesz mindenkinek, még akkor is, ha ebben a világban az egyik legcsodálatosabb, hogy folyamatosan kihívásoknak van kitéve az ember. Igyekszem átállítani a saját magam és mások felfogását is arról, hogy nem is baj, ha nem utánozzuk a hagyományos recepteket, hanem adott esetben egy új ételt hozunk létre.

A fűszerek tudnak segíteni esetleg a még magasabb fokú ízélmény elérésében?

– A fűszerek mindig jó eszközök arra, hogy ezeket a fogásokat még fogyaszthatóbbá tudjuk tenni. Én például szinte fűszerfüggővé váltam, folyamatosan, főleg külföldön, vásárlási lázban égek. Ezért sok esetben azt mondom, nem szabad kizárni az előre elkészített termékeket sem, mert nagyon jók is vannak köztük, de a fűszereknek köszönhetően már otthoni körülmények között is nagyon ízletes ételt lehet készíteni.

Vannak nem mentes receptjeid is?

A receptekben inkább az egészséges étrend felé igyekszem terelni a nézőimet

– Van, amikor kecskesajtot és juhtúrót használok, valamint van egy-két fogás, amiben néha gluténtartalmú alapanyagokat használok fel, például gabonaféléket. Ezekben a receptekben inkább az egészséges étrend felé igyekszem terelni a nézőimet. Mert ez is egy nagyon fontos terület. De túl nagy variálásba sem eshetek, mert az alapanyagok sokszor megnehezítik a műveleteket, ugyanis ezek a termékek nem úgy működnek, ahogy azt megszoktuk. Erre a legjobb példa a liszt, ahol a glutén a felelős a váz létrejöttéért. De mivel ez a gluténmentes lisztben nincs meg, ezért valami kötőanyagot is kell mindig használni. Eléggé összetett műveletek ezek.

Bárkinek szívesen ajánlod ezt az étrendet?

– Az emberek figyelmét leginkább arra igyekszem felhívni, hogy ha valaki nem érzékeny és nincs szüksége ennek az étrendnek a követésére, főleg, ha fogyni akar, akkor ne tegye. Mert itt az adalékoknak legtöbbször magas keményítőtartalmuk van, ami nem jó a fogyáshoz. Inkább azt tudnám ajánlani, hogy egészséges étrendet kövessenek, sokkal jobban járnak vele.