1. Biztos, hogy jó az, ahogy most élünk?

Legtöbbünk még a gondolatig sem jut el, hogy újra lehetne kezdeni: „minden úgy van jól, ahogy van…” – vélekedünk óvatosan. Ez a hozzáállás sok helyzetben teljesen normális, mert megvéd minket. Azt kell eldöntenünk, hogy mennyire komfortos ez saját magunknak.

Boldogan kelek fel reggel és teszem a dolgomat? Élvezem a munkámat? Találok örömet a mindennapokban? Ha mindhárom kérdésre hezitálás nélküli határozott igen a válasz, akkor teljesen rendben vagyunk, az adott élet nekünk komfortos. Ha viszont bármilyen szemernyi, apró kétség is felmerül, valószínűleg el kell kezdeni gondolkodni. Ebben segítség lehet, ha felállítunk egy pozitív-negatív tényezőkből álló listát: egyszerűen megmutatkozik, mennyire vagyunk elégedettek.

Bármennyire is óvatosak vagyunk, legalább apró dolgokban érdemes néha újrakezdeni, mert ez lelki frissességet ad az embernek, új szempontokat, felismeréseket, lehetőségeket kapunk általa. Kilépünk a komfortzónánkból, és érezni fogjuk, hogy kitárul a világ.

2. Bármikor újrakezdhetünk!

"nem csak jeles alkalmakkor lehet újrakezdenünk"

A bűvös januári évkezdetkor, márciusban, vagy a tanévkezdéskor, de lehet újraindulni egy szimpla október 13-án is. Bár egyesek különleges erőket tulajdonítanak a dátumoknak, és nagyobb elszánást, mélyebb lelki erőt éreznek bizonyos események kapcsán, nem csak jeles alkalmakkor lehet újrakezdenünk! Ez biztatás és figyelmeztetés is egyben: attól, hogy elérünk egy kerek évfordulót, még nem lesz egyszerűbb az újrakezdés! De tény, hogy az emberek egy része könnyebben veszi rá magát bármiféle váltásra mondjuk egy 40 éves születésnap kapcsán.

3. Készüljünk fel!

Az új élet megkezdéséhez döntéseket kell majd meghozni, és sok mindent mérlegelni kell. Legelőször is érdemes megkeresni a konkrét célt, miért is akarunk váltani, és hova szeretnénk eljutni. Aztán vegyük számba az erőforrásainkat. Van elég pénzem az újrakezdéshez? Ha nincs, hogyan tudom azt előteremteni? Milyen időbeosztással működik majd az új életem? Elegendő segítséget kapok-e a mindennapokban? Gondoljuk át azt is, milyen apró lépések szükségesek a változás megtételéhez, bontsuk konkrét, rövidebb távú tevékenységekre a feladatokat. Szükség lehet profi üzleti tervre, vagy szimpla háztartási költségvetési tervezetre, de a rendelkezésre álló és majdan szükséges időt és energiát is számba kell venni.

4. Fontos kellék az önismeret!

Az újrakezdés képessége egészen könnyedén elsajátítható az önismeret egy bizonyos fokán. Ráadásul aki egyszer már megtette, a többedik alkalommal sokkal könnyebben lép új utakra. Az önismeret a kezdeti kellemetlen, nehéz helyzetekben óriási segítség, mert könnyebben túljutunk rajtuk, ha tisztában vagyunk a titkos belső erőinkkel, a határainkkal, a teherbírásunkkal, és nagyjából ismerjük a reakcióinkat. A képességeinkkel, lehetőségeinkkel, korlátainkkal sem árt számolnunk, mert két gyerekkel természetesen nem olyan egyszerű az újrakezdés, mint gyermek nélkül. Bár ki tudja? Van, aki épp a gyermekeiből merít erőt.

5. Újrakezdeni kényszerből is lehet!

Vannak élethelyzetek, amikor akarjuk vagy nem, de rákényszerülünk az újrakezdésre. Gondoljunk például egy válásra vagy munkahelyi elbocsátásra – akármilyen nehéz, valahogyan és valamerre tovább kell mennünk. Biztató tény, hogy a testileg legyengült, szomorú, csalódott ember is tud újrakezdeni, mert az ehhez szükséges képesség nem az aktuális érzelmi állapotunktól függ! Persze, plusz erőt jelent a fizikai jólét, de a lelki mélypont sem akadály, sőt, még segítség is lehet: gyakran éppen ez billent ki minket az addigi helyzetünkből!

6. Keressünk belső ösztönzőerőt!

"higgyünk magunkban, és abban, hogy helyes a cél"

Ha önszántunkból akarunk változtatni az eddigi életvitelünk akármilyen kis részén is, mindig kell lennie egy belső ösztönzőnek. Fogadjuk el, hogy van, aki könnyedebben veszi az akadályokat, és van, aki nehezebben. Most az a fontos, hogy higgyünk magunkban, és abban, hogy helyes a cél, amit kitűztünk magunk elé! A belső ösztönzés első és legfontosabb eleme ez a tudat.

7. Számítsunk rá, hogy sok kellemetlen, nehéz helyzetben lesz részünk!

Ha netán valakinek eddig illúziói voltak, hogy a holnapi újrakezdéssel minden tökéletes lesz, ki fog ábrándulni. Nehéz a kezdet, de még ennél is nehezebb hetek múltán is tartani magunkat az elhatározásunkhoz! Már csak azért is, mert egy idő után megszépülnek az emlékek, és jönnek a kételyek: “nem is volt olyan rossz abban a kapcsolatban”, “biztosan én hibáztam”, “végül is jó volt az a munkahely”… Ilyenkor vegyük elő az előzetes tervezéskor lejegyzett pozitív-negatív listáinkat, gondolatainkat, számításainkat – segíteni fognak!

8. Önmagam, és a környezetem is segítség vagyunk!

Az újrakezdés során leginkább saját magunkra támaszkodhatunk. A család szerepe mindenek előtt való ebben a kérdésben is! Tapasztalatok szerint azok az emberek sikeresebbek az újrakezdésben, akik mögött stabil, támogató családi kapcsolatok állnak: ez lehet szülővel, házastárssal, vagy akár felnőtt gyermekkel való szeretetkapcsolat is.

De ha valamiben elakadtunk, ne féljünk „még ennél is messzebb” menni a segítségért, mert egy coach, egy marketinges, pénzügyes vagy jogi szakember lehet, hogy rövid úton megoldja a problémánkat. Segíthetnek a napi rítusok is, például a reggeli napindító, nyugalmas percek, a rendszeres futás, vagy egy jó könyv. Ezek egyfajta oszlopokat, támpontokat jelentenek a változás folyamatában. Sokaknak segít, ha naplót vezetnek az újrakezdésről, így mindig vissza lehet nézni, mikor milyen megoldási lehetőségek voltak az elmúlt időszakban. Másoknál az válik be, ha heti összegzéseket írnak, vagy rendszeresen átbeszélik valakivel a történéseket.

9. Ne várjunk gyors eredményt!

A döntés egyeseknek hirtelen, azonnali elhatározás, másoknál ez eltarthat hetekig, hónapokig, sőt, akár évekig is, de a siker általában senkinél sem rövidtávon jelentkezik. Ne türelmetlenkedjünk, egy tartós életmódváltáshoz, új szokások kialakításához és beépüléséhez idő kell! Nem jók a túl gyors váltások, mert szétforgácsolódást, csapongást eredményeznek, ami szintén óriási energiákat emészt fel. De higgyünk benne, hogy maga az újrakezdés is erőt ad nekünk a továbbiakhoz!

10. Bármit újrakezdhetünk!

"Bármiről legyen is szó, kezdjünk neki bátran az új életnek!"

A mindennapi rutintól az életünk legnehezebb feladatain át a hozzáállásunkig bármit újrakezdhetünk. Amikor az otthon lévő anyuka fölbátorodik egy régóta vágyott kreatív tevékenység kipróbálására, amikor hosszú betegség után a nagypapát nem veszik vissza dolgozni és „idős fejjel” új munkahely után kell néznie, vagy amikor válás után a szülő egyedül marad, és úgy érzi, teljesen felfordult az élete – ez mind újrakezdési helyzet! De akkor is ezt éljük, amikor gyermeket szülünk, nyitunk a régi barátok felé, vagy elhatározzuk, hogy többet fogunk mosolyogni. Bármiről legyen is szó, kezdjünk neki bátran az új életnek!

(fotó: Shutterstock)