A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át.

Rukayán koponyacsontpótlást végzett december 3-án Dr. Csókay András és Dr. Valálik István idegsebész, illetve Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész.

Rukayánál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar következtében. A szövődmények miatt az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél akkor jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja. Állapota a műtét után stabil.

Rabeya hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetett be december 4-én Dr. Pataki Gergely és Dr. Csókay András, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a 2020 első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon, akinek a műtét utáni állapota szintén stabil.

Rabeya az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni végső szétválasztás után öt nappal magához tért, s azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni.

A műtétek aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai vezetője Dr. Csapody Marcell volt. A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első negyedében kerül sor.


(Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)