A Nemzeti Tehetség Program célja a kiemelkedő teljesítményre képes fiatalok megtalálása és célzott segítése annak érdekében, hogy tehetségük kibontakozzon és a lehető legjobban hasznosuljon - hangsúlyozták.

A programra pályázhattak tehetséggondozó szervezetek, intézmények, egyesületek, alapítványok egyebek mellett a tehetségsegítés feltételrendszerének és eszközrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására, kiadványkészítésre, vagy a tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatására, valamint világversenyeken való részvételre. Pályázni lehetett tudományos diákköri konferenciák, valamint tudományos műhelyek megtartására, tehetségsegítő szervezetek, illetve szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatására is.

A tehetségprogram közvetlenül és a támogatott szervezeteken keresztül évente 300-350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt ér el - írták.

Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj

A szervezők beszámoltak arról is, hogy idén 644 fiatal nyerte el a magánszemélyek közvetlen támogatását biztosító Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, több mint 360 millió forint összegben. Ez a támogatási forma 2015 óta nyújt lehetőséget arra, hogy kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok ösztöndíj-támogatásban részesüljenek - fejtették ki. Hozzátették: az idei nyertesekkel együtt ezzel az ösztöndíjjal már több mint 4100 fiatal büszkélkedhet.

Az idén meghirdetett új pályázati kategóriák népszerűsége felülmúlta a várakozásokat, így például az Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása című kategóriában több mint 190 nyertes pályázat mintegy 570 millió forint értékben kapott támogatást - olvasható a közleményben.

Kiemelték: a speciális fejlesztést célzó programok kategóriájában több mint 100 nyertes csaknem 250 millió forintos támogatásban részesül. A nyílt pályázatok nyerteseit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) személyre szólóan értesíti.

A 2009-2021 közötti időszakban a tehetségprogram keretében eddig több mint 17 ezer projekt támogatásáról született döntés, csaknem 28 milliárd forint összegben. A szervezők tájékoztatása szerint jövőre mintegy 4,4 milliárd forint áll majd rendelkezésre a tehetségek sikereinek elősegítésére. A magyar költségvetésben rendelkezésre álló forrás alapját az egyszázalékos szja-felajánlások képezik, ezt a kormány 2015 óta minden évben kiegészíti.

(illusztráció: Shutterstock)