A Nemzeti Tehetség Központ (NTK) vezetőjeként felemelő érzés lehet megannyi tehetséges gyerekkel, fiatallal foglalkozni, bizonyos szempontból a sorsukat is egyengetni – egyáltalán, nap mint nap ebben a közegben dolgozni.  

– Valóban nagyon jó érzés. Ahogy egyszer megfogalmaztam magamnak, a tehetség számomra a boldogságot jelenti, már csak azért is, mert a tehetséggondozásban élem a mindennapjaimat, ami lelkileg hihetetlenül feltölt. Ez az egyik legjobb feladat, amit el tudok képzelni magamnak, úgyhogy igazán hálás területen dolgozom. Persze, néha akadnak rosszabb pillanataink, mert láttunk már elvesztett tehetséget is, de a napi munkánk során legtöbbször a sikerekkel szembesülünk, hála istennek.  

Kiemelne egyet a legutóbbi élményei közül?  

– Van két fiatal tehetség, Janszó Orsolya operaénekesnő és Barbarics Csanád zongoraművész, akik életük első nagy koncertjét Barcelonában, az egyik legcsodálatosabb katedrálisban adták december 1-én, és ezt a mi közreműködésünkkel tudták megtenni. A fiatal művészek hatalmas sikert arattak. Ilyenkor a munkatársaimmal úgy érezzük, mi is benne vagyunk a sikerben, még ha csak egy nagyon kicsi résszel is, hiszen a tehetséget, az erőt, az elvégzett munkát nem tőlünk kapják a fiatalok, mi „csak” a támogatást és a lehetőségeket adjuk nekik. De említhetném a legfrissebb élményemet is: december 11-én adventi koncertet adtunk a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, és a koncerten Balázs János zongoraművész lépett fel a Talentum Hungaricum Programban részt vevő növendékeivel együtt. Óriási öröm volt látni, hogy Balázs János milyen alázattal, örömmel vezette a koncertet, támogatta a növendékeit. Fantasztikus érzés ilyen emberekkel együtt dolgozni. Nagy örömmel mondhatom, hogy most már 19 fiatal művész vesz részt ebben a programban, neves mentorok, Miklósa Erika, Balázs János, Pély Barna és Rozsnyói Péter vezetésével.  

Ha már zenei vizekre eveztünk, horgonyozzunk le egy kicsit az NTK egyik zászlóshajójánál…  

– A Snétberger Program a különleges zenei tehetséggel rendelkező hátrányos helyzetű roma diákokra fókuszál, nekik nyújt segítséget. A 12 éve tartó példaértékű kezdeményezés kínálata az idei évben új kurzussal bővült. A Snétberger MasterClass azokat a fiatalokat segíti, akiknek az alapszintű képzést követően további támogatásra van szükségük zenei pályájukon. Azt is óriási eredménynek tartom, hogy a Snétberger Alapítvány a Nemzeti Tehetség Program, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával megnyithatott egy olyan nyugat-európai színvonalú stúdiót, ahol a fiatal tehetségek igazán profi környezetben gyakorolhatnak. A kormányzati és a civil szereplő összefogásával egy újabb eredményt értünk el.  

Ha azt mondom, Stipi…  

– A legfőbb zászlóshajónk, a legnagyobb projektünk, hivatalos nevén a Stipendium Peregrinum ösztöndíj azon kiemelkedő tehetségű fiatalokat támogatja, akik azt tűzték ki célul, hogy képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemein szeretnének továbbtanulni: ez a különleges, a világon egyedülálló ösztöndíj ebben nyújt nekik anyagi és szakmai támogatást. Az elmúlt időszakban több mint 70 diák vett részt a programban, és már vannak köztük olyanok, akik végeztek. Jelenleg aktívan 56 diák van a Stipi-ben, ez egy óriási eredmény. Az pedig különösen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az ösztöndíjprogram ötletgazdája, Novák Katalin azt követően sem engedte el a programot, hogy megválasztották köztársasági elnöknek, továbbra is aktívan részt vesz benne, és a fővédnökséget is vállalta és vele még igen nagy jövő, nagy sikerek elé néz a program. 

Az idei év újdonságainál maradva: az NTK honlapját böngészve egy új ösztöndíjra lettem figyelmes.  

– A START Program pályázatunk azért különleges, mert egy olyan tehetségterületet határoztunk meg, amivel korábban nem foglalkoztunk: a vállalkozási képességeket. Mindannyian tapasztaltuk, hogy a covid időszakában hirtelen kellett megváltoztatnunk a szokásainkat, hirtelen kellett új utakra lépnünk, adaptálódnunk, kreatívnak lennünk, kényszerből olyan megoldásokat találnunk, amik utána meg is maradtak, és ebben élen jártak a vállalkozó kedvű fiatalok. Ezért a vállalkozási képességeket, a vállalkozói attitűdöt önálló tehetségterületként határoztuk meg, és elindítottuk a Start Programot, amelyben fiatal tehetségeket támogatunk a társadalmilag hasznos startup vállalkozásuk létrehozásában. Az idén rekord mennyiségű pályázat érkezett.  

Ez év tavaszán részt vettem a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján. Rég láttam már annyi csillogó szemű pedagógust egy helyen, mint azon a rendezvényen.  

– Ezzel a díjjal a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző pedagógusok és más tehetségsegítő szakemberek munkáját ismerjük el. Az idei eseményen a szokásosnál is nagyobb büszkeséggel vettem részt, mert ebben az évben a Bonis Bona-díjazottak száma elérte, sőt már meghaladta az 1000 főt. 2022 tavaszán 58 kiemelkedő munkát végző pedagógus, tehetségsegítő szakember és szervezet, valamint 6 tehetségbarát települési önkormányzat részesült az elismerésben, amit mindenképpen fontos eredménynek tartok.  

A 2008 óta működő Nemzeti Tehetség Program (NTP) évente  300-350 ezer hazai és külhoni tehetséges, magyar fiatalt támogat közvetett vagy közvetlen módon, valamennyi tehetségterületen. A NTP az indulása óta mintegy 19 000 projekt megvalósulását támogatta. Ezen időszak alatt a megítélt támogatások összege meghaladta a 33 milliárd forintot. 2022-ben közel 4 milliárd forintból gazdálkodhatott a Nemzeti Tehetség Program.  

Mit emelne még ki az NTK programjaival kapcsolatban, különös tekintettel a 2022-es év fejleményeire?  

– A Minősített Tehetséggondozó Műhelyeink (MTM) továbbra is a legstabilabb támaszainkat jelentik abból a szempontból, hogy 43 helyen vagyunk jelen az országban. Ezek a „műhelyek” általunk minősített iskolák, ahol olyan pedagógusok dolgoznak, akik nevelőtestületi szinten gondolják úgy, hogy a tehetséggondozással foglalkozni kell. Éppen az MTM-ek tapasztalataiból kiindulva, most már több mint 1 éve, hogy a helyszínen, tehát az adott intézményekben képzünk teljes nevelőtestületeket, akiknek a tehetséggondozást, mint filozófiát tudjuk átadni, és attól kezdve „egy irányba húz az egész csapat”. Tapasztalatom szerint az érintett pedagógusközösségek fantasztikus összefogásként élik meg, hogy részt vesznek ebben, és számukra a tehetséggondozás komoly összetartó erővé vált. Ha már itt tartunk, rendkívül fontosak a pedagógusképzéseink, már csak azért is, mert az utóbbi időben jelentős, ámde nagyon pozitív változásokat látunk ezen a téren.  

Például?  

– Mostanra eljutottunk oda, hogy a pedagógusképzéseknél túljelentkezésről számolhatok be. Jelenleg 12 féle kurzusunk van, az 5 órástól kezdve egészen a 30 órás akkreditált képzésig. Hovatovább mi dolgoztunk ki és akkreditáltunk először online képzést pedagógusoknak. Hatalmas és váratlan élményként ért bennünket, hogy amíg korábban nagyon sokszor keresni kellett az együttműködést a pedagógusokkal, addig most azt látjuk, hogy pszichológusok, pedagógusok olyan nagy számban jelentkeznek, hogy már szinte nem tudjuk ellátni a felmerülő igényeket, ezért új és újabb projektekben gondolkodunk. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy milyen jó kapcsolatot ápolunk azokkal, akik elvégezték a képzéseinket, nem beszélve arról, hogy milyen jó visszajelzéseket kapunk tőlük.  

Méltán lehet büszke arra is, hogy egy neves magyar sportoló, egy háromszoros olimpiai bajnok is segíti a munkájukat.  

– Igazán hálásak vagyunk Szilágyi Áronnak, hogy csatlakozott hozzánk, nagyon szeretjük a nevével fémjelzett programunkat: ez is egy olyan újdonság az életünkben, aminek óriási sikere volt az idei évben Ez a program azért is volt különleges, mert rávilágított egy kicsit arra, hogy nemcsak Magyarországon fontos a magyar tehetségek gondozása és a hazai tehetséggondozás eredményes volta, hanem külföldön is, főleg a diaszpórában élő magyarok részéről tapasztaltunk óriási érdeklődést. Fantasztikus élményt jelentett, hogy az Áronról készült filmmel 10 országban 13 helyszínen jártunk, beleértve Dél-Amerikát, de New Yorkban is megfordultunk, és mivel Áron a tehetségnagykövetünk is, ezért hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen hiteles, tehetséges és elkötelezett személy áll mellettünk, illetve a tehetséggondozás ügye mellett.  

Mindent egybevéve hogyan értékeli a 2022-as esztendőt?  

– Minden sikerült, amit elterveztünk, minden programunkat meg tudtuk valósítani. Ezt a Nemzeti Tehetség Program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium által biztosított támogatási forrásoknak köszönhetjük. Ennek köszönhetően a programjainkat magas színvonalon, biztonságos háttérrel tehettük meg annak ellenére, hogy időközben bejött a háború a szomszédban, bejött az energiaválság, és ezen körülmények ellenére sem kellett egy projektet sem elhagynunk. Ráadásul minden pályázatunkra, programunkra többen jelentkeztek, mint ahány érdeklődőre számítottunk. Nagy örömömre szolgál, hogy 2022-ben a tehetséggondozásban sikeres évet zártunk, ami kellőképpen inspirálja az NTK csapatát. Ez azért is fontos, mert a munkatársaimmal már csak „hivatalból” is azt érezzük, hogy a jövő egy picit rajtunk is múlik: tehát ahogy mi bánunk a jövő tehetségeivel, pont olyan lesz a jövőnk…