Közel tízezer fiatal vett részt a hétvégén a 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos önkéntes, ifjúsági akcióban. Összesen 120 településen segítettek a fiatalok követve az idei mottó felszólítását: "Szeretettel szolgáljatok egymásnak!”

Bőkezűség, együttérzés, odaadás

– Objektív világunknak van egy gyönyörű alaptörvénye, rendje, amit valaki megalkotott. Úgy lehetünk boldogok, ha ezt felismerve követjük Jézus felszólítását: „Tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok”, hiszen az ember arra születik, hogy alkosson, adjon, építsen. A 72 óra segítségnyújtása során bőkezűségre, együttérzésre, odaadásra nyílhat ki a fiatalok szíve, amire óriási szükség van – fogalmazott Dr. Székely János szombathelyi püspök sajtótájékoztatón.

Bedekovics Péter, a református zsinati hivatal ifjúsági tanácsosa elmondta, hogy bár egyházi körökben sokszor elhangzik, hogy a fiatalok a jövő egyháza, de fontos lenne arról beszélni, hogy a fiatalok a mának, a jelennek is az egyháza.

Dr. Lackner Pál evangélikus püspök köszöntőjében kiemelte, hogy az egyház jelenlétéhez nélkülözhetetlen a szeretetszolgálat, melynek modern neve az önkéntesség.

Katartikus élmény

– Fontos, hogy minél többen megéljék az önkéntes munka katartikus élményét, melynek a 72 óra hétvégéjén túlmutatóan is lehet hatása – mondta Illés Boglárka, a rendezvény kiemelt támogatójának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

Elmondta, hogy felmérések szerint az elmúlt öt évben a heti vagy havi szinten önkénteskedők száma jelentős mértékben nőtt (a megkérdezettek több mint 40%-a sorolta ide magát), akik pedig nem végeztek ilyen jellegű munkát, azok már nem a lehetőségek hiánya, mint inkább az idő vagy a megszólítás, hívás hiánya miatt nem teszik. Ezért nagyon fontos a 72 óra, mert az akció megszólítja a fiatalokat, akik közül egyre többen döntenek az önkéntes munka mellett – tette hozzá.

A sajtótájékoztató után a Családok Átmeneti Otthonában a fiatalok színes, játékos programokkal készültek az otthon kis lakóinak, virágot ültettek, kifestették az épület folyosóit, míg az édesanyák önkéntes fodrászok és kozmetikusok vendégei lehettek az otthonban.