– Pontosan tudom, milyen kihívásokkal szembesül egy család, hiszen az én gyermekem is digitális tanrendben tanul jelenleg – mondja Naményi Krisztián informatikus. – Azonban nagyon érdekes megfigyelni, hogy pár hónap alatt valódi kultúrája alakult ki az online térben való kommunikációnak. Onnan, hogy a család zaja beszűrődik az előadásba és a cica átsétál a kamera előtt, eljutottunk odáig, hogy mindenki lenémítja magát, flottul prezentál, vizuálisan kifogástalan beadandókat készít, űrlapokat és fotókat csatol. Én a sok nehézség ellenére nagyon jó dolognak tartom, hogy a diákok és a tanárok megtanulják rutinszerűen használni a digitális eszközöket és fejlődnek ezen a téren is.

– Egyébként nincs szükség mindehhez különleges képességű számítógépre, egy aránylag egyszerű, pár gigarammal rendelkező PC vagy laptop tökéletesen elég. Illetve nyilvánvalóan egy használható gyorsaságú internet az, ami feltétele az online tanulásnak.

A következő néhány tanács azért mindemellett jól jöhet, hogy könnyebben vegyük a dolgos hétköznapokat.

Készüljünk elő az aznapi menüvel

Ha már előző este megtervezzük és előkészítjük a másnapi tízórait, ebéded, vacsorát, akkor elkerülhetjük, hogy napközben a gyermekünk és mi is a hűtő ajtaját nyitogassuk “kikapcsolódásképpen”. A reggeli hozzávalóit összekészíthetjük és kitehetjük a konyhapultra, a tízórait szintén becsomagolva betehetjük a hűtőbe – pont úgy, mintha egy átlagos munkanapon a gyermekünk iskolába, mi pedig a munkahelyünkre mennénk. Nemcsak időt, de pénzt és energiát is spórolhatunk ezzel a kis rákészüléssel, így napközben mindenki a feladataira tud koncentrálni.

Vezessünk napi tervezőt

És itt most nemcsak a tennivaló listára gondolunk, hanem annál egy kicsit többre. Adjunk a gyermekünk kezébe egy olyan napi tervező sablont, mint például az alábbi. Ebben az időpont szerint felsorolt teendők mellett az aznapi energiaszintjét, legfontosabb céljait is feljegyezheti és azt is, hogy mit tesz meg magáért, vagy miért hálás. A feladatok kipipálása mellett ezekben a nehéz időkben rendkívül fontos, hogy a lelkünkkel is foglalkozzunk, erre is szakítsunk időt nap mint nap. Ez ad ugyanis motivációt másnap és harmadnap is.

Olcsóbb vagy ingyen internet

Azért, hogy az anyagi terheket valamelyest levegyék a vállunkról, az állam segítségével a digitális oktatásban érintett tanulók/családok 30 napra ingyen internetet igényelhetnek. Ha szeretnénk élni a lehetőséggel, a saját szolgáltatónknál kell regisztrálni. Érdemes egyéb kedvezményekkel, csomagokkal kapcsolatban is tájékozódni, hiszen más egyedi konstrukciókat is találhatunk. Ilyen például a Digitális Jólét Program keretében bevezetett Digitális Jólét Alapcsomag is, mely az átlag csomagárakhoz képest 15%-kal olcsóbban vehető igénybe mindazoknak, akik az elmúlt 12 hónapban nem rendelkeztek internet előfizetéssel.

A szolgáltatók listáját ide kattintva érheti el.

Egységes platform: E-KRÉTA

Míg tavasszal a hirtelen digitális átállás miatt számos online platformon, kissé átláthatatlan módon, egységes keretrendszer nélkül tartották a kapcsolatot a tanárok a diákokkal, mostanra sok helyen áttértek a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) használatára. Ez azért hasznos, mert az adminisztráción kívül a házi feladatok, online tesztek, dolgozatok kiosztására, teljesítésére, ellenőrzésére, tanár-diák kommunikációra (chat) is lehetőséget ad egyetlen felületen.

Ha nem megy a matek...

Ahogy az a tavaszi átállás utáni felmérésekből kiderült, a legnagyobb kihívást a természettudományok és a matematika területe jelentette mind a diákok, mind a segíteni próbáló szülők számára. Kétségbeesésre azonban semmi ok, hiszen olyan tanulást segítő oktatási platformok is a segítségünkre lehetnek, mint az általános és középiskolásokat célzó www.matekmindenkinek.hu vagy a középiskolai és egyetemi matekot oktató www.mateking.hu.

Csatlakozhatunk mindezek mellett olyan Facebook csoportokhoz is, mint a Matek érthetően vagy az Online otthonoktatás. A Nemzeti Köznevelési Portálon rengeteg letölthető tankönyv, digitális tananyag, tesztek, feladatsorok találhatóak. Egyéb, tanulást támogató hasznos anyagokhoz pedig ajánljuk az Oktatás Hivatal linkgyűjteményét is.

(fotó: www.moderniskola.hu, Czeglédi Zsolt/MTI)