A Családbarát Magyarország Központ, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ), illetve cseh és szlovák civil szervezetek képviselői gyűltek össze Prágában az európai uniós finanszírozású Erasmus+ „Nők, Család, Karrier – Digitális megoldások a felnőtt tanulásban” elnevezésű projekt soron következő konferenciáján.  

Az „Oktatás korlátok nélkül: a nemek közötti szakadék áthidalása az informatikában” című konferencia célja, hogy betekintést nyújtson a digitális technológiákba és alkalmazásokba, amelyek alapjaiban segíthetik a nők családi és munkahelyi életét.  

Az esemény programját Dana Bérová volt cseh informatikai miniszter ismertette, majd köszöntő beszédet mondott Lenka Šťastná, a cseh Business & Professional Women szervezet elnöke. Ezt követően Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) elnöke és Mondláné Görgényi Ildikó, az MNKSZ kutatási vezetője tartott előadást, melyben bemutatták az MNKSZ részvételét a költséghatékony tudományos együttműködésekben és megosztották a szervezet tapasztalatait a digitalizáció területén. 

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője előadásában a szervezet legfrissebb kutatási eredményeire alapozva a magyar munkaerőpiaci trendekbe nyújtott betekintést, a home office és a digitalizáció hatásainak tekintetében.  

A konferencia egy panelbeszélgetéssel zárult, melyen a résztvevők – Dana Bérová, Zuzana Holá (Nadace Vodafone), Markéta Zimmermanová (ČSOB), Petra Kotuliaková (Aj Ty v IT) –megvitatták, hogy a mindennapi használatra szánt alkalmazások hogyan segítik a nőket a digitális készségek fejlesztésében és a technológiával kapcsolatos félelmek megszüntetésében. 

Szeretnénk megmutatni, hogy a digitális tudás megszerzése korlátlan esélyeket kínál a nők számára is – hangsúlyozta a rendezvény kapcsán Zsigmond Tibor, a Családbarát Magyarország Központ projektmenedzsere. 

Partner szervezetek: 
Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség 
Business & Professional Women Cr z.s. - Csehország 
Združenie podnikateliek a manažérok - Szlovákia