Almával a bőr egészségéért

Az őszi-téli időszak legnépszerűbb, a család minden tagja által szívesen fogyasztott gyümölcséről talán kevesen tudják, hogy számos, az egészségünket szolgáló pozitív tulajdonsága mellett a bőrünkre is kedvezően hat. Mindenekelőtt magas gyümölcssav-, pektin- és kalciumtartalma miatt antiallergén, fertőtlenítő, bőrpuhító, valamint regeneráló hatású. Kiválóan ápolja az aknés bőrt, kiegyensúlyozza a faggyútermelést. Emellett nagyszerű A-, B- és C-vitamin forrás, ami a fáradt arcbőrt felfrissíti, élettel tölti meg. Az alma savtartalma bőrhámlasztó hatású, ezt bőrradírokban a kozmetikai ipar is használja.

Tippek a felhasználásra: Reszeljünk le egy almát a reszelő legkisebb fokával. Adjunk hozzá 1 teáskanál mézet, majd kenjük fel a jótékony pépet az arcunkra 10-15 percre. A nyugtató, hidratáló maszk garantáltan megteszi hatását. Ha pedig a bőrhámlasztó tulajdonságát is szeretnénk kipróbálni, almából és gabonából tökéletes hámlasztó pépet tudunk házilag előállítani, mely gyönyörűen eltávolítja az elhalt hámrétegeket. Ehhez keverjünk össze apróra őrölt zabpelyhet a pépesre reszelt almával. A masszával dörzsöljük át az arcunkat, hagyjuk hatni néhány percig, majd mossuk le bő vízzel!

Készítsünk körtepakolást!

A magas vitamin és ásványi anyag tartalmú körte azon túl, hogy rendkívül ízletes, csodákat tehet a bőrünkkel. Akár a száraz, akár a zsíros bőrűek táborába tartozunk, ez a jótékony gyümölcs segít a hidratáltság megtartásában és a ráncok megelőzésében, valamint csökkenti a faggyútermelést.

Tippek a felhasználásra: Kiváló arcradírt készíthetünk belőle, ha apróra reszelünk egy körtét, majd összekeverjük egy evőkanál tejszínnel és mézzel. Radírozzuk le a jótékony péppel az arcunkat, majd mossuk le langyos vízzel.

Emellett az őszi szeles időre bevethetjük a bőrpuhító pakolást is! Ha a körtét leturmixoljuk és joghurttal összekeverjük, kiváló hidratáló arcmaszkkal kényeztethetjük magunkat. Negyedóra elteltével mossuk le a pépet, és meglátjuk: az arcbőrünk nagyon is meghálálja a gondoskodást.

Szőlőszemekkel szépülhetünk

Az őszi hónapok egyik favoritja, a gyerekek körében is igen népszerű fürtös gyümölcs nemcsak finom, hanem – még magas cukortartalmával együtt is – nagyon egészséges. Nem véletlen, hogy sok kozmetikumban, szépségápolási termékben fellelhető. A szőlőben megtalálható valamennyi B-vitamin, de tartalmaz C-vitamint, mangánt, magnéziumot, káliumot, szelént, valamint flavonoidokat is. A szőlő magas víztartalma miatt jó hatással van a nedvességhiányos bőrre, és remek antioxidáns, vagyis szabadgyök megkötő hatása lassítja a bőröregedést és a ráncképződést.

A termés mellett a szőlőmag is nagyon hatásos. A belőle készült szőlőmagolaj remek kozmetikai szer, hiszen magas az E-vitamin tartalma, amely antioxidáns hatása révén segít a bőrsejtek megújításában, gátolja az öregedést és feszesíti a bőrt. Könnyen és gyorsan felszívódik, ezért különösen alkalmas a bőrápolásra.

Tippek a felhasználásra: Magozzunk ki egy maréknyi szőlőszemet, szitán nyomjuk át őket! Az így kapott pépet keverjük el kétkanálnyi joghurttal, majd kenjük az arcunkra, és kényelmesen lepihenve várjuk, hogy hasson a bőrtápláló massza. Ha pedig hajhullással küszködünk, a szőlőmagolajat masszírozzuk a fejbőrünkbe. Hatóanyagai regenerálják és növekedésre serkentik a hajhagymákat.

Aszalva is remek házi kozmetikum

A szilvát, azon belül is a szatmári szilvát nemcsak a jelentős P-vitamin, vagy más néven rutin (a bioflavonoidok közé tartozó anyag) tartalma miatt ajánlják a szépségiparban tevékenykedők, hanem mert emellett tartalmaz még szénhidrátot, gyümölcssavakat, ásványi anyagokat, nátriumot, káliumot, kalciumot és C-vitamint, ezért elsősorban a gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr kezelésére és táplálására alkalmas.

Az aszalt szilva kiváló hidratáló, eltünteti a pattanásokat, a benne lévő erős antioxidánsok védik a bőrt a szabadgyökök által okozott kártól és lelassítják az öregedési folyamatot. A hajhullással küszködőknek gyakran azt tanácsolják, fogyasszanak aszalt szilvát. Magas vastartalma miatt ugyanis ez a gyümölcs megszünteti a nemkívánt hajvesztést és serkenti az új hajszálak növekedését. Továbbá, a magas vastartalomnak köszönhetően az aszalt szilva számos más, a vashiánnyal összefüggésbe hozható hajproblémára – pl. a haj szárazsága, keménysége és elszíntelenedése – is megoldást jelent.

Tippek a felhasználásra: Amennyiben szilvás arcpakolást szeretnénk készíteni, szerezzünk be hozzá három érett szemet a gyümölcsből, egy tojást és egy kávéskanál mézet. Első lépésként a tojásfehérjéből és mézből verjünk habot. Ebbe óvatosan forgassuk bele a pépesre tört szilvát. Az így kapott masszát kenjük az arcbőrünkre és a dekoltázsunkra, majd várjunk, míg megszárad. 20 perc elteltével langyos vízzel öblítsük le a maszkot.

Vitamindús vad gyümölcs

A csipkebogyót sokan a természet csodájának tartják, hiszen gyógyteát, lekvárt, szörpöt, likőrt, szirupot is készítenek a terméséből, emellett natúr krémek alapanyagaként is kedvelt. A csipkebogyó kiváló vitaminforrás; több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs vagy a citrom. C-vitamin-tartalma révén támogatja a bőr kollagéntermelését is, azaz megelőzi a korai bőröregedést, hozzájárul a bőr feszességéhez, a ráncok halványításához. Ha hosszú távon használjuk, segíti a pórusok összehúzódását, a mitesszerek eltüntetését, a faggyútermelés normalizálását

A magjából hideg sajtolással olajat nyernek, mely tele van jól hasznosuló természetes antioxidánsokkal, E-vitaminnal, bőrvédő béta-karotinnal, omega-3 és omega-6 zsírsavakkal. Ez utóbbiaknak köszönheti például gyulladáscsökkentő hatását. A csipkebogyó, illetve a kivonatait tartalmazó készítmények hatékonyan kezelik a száraz, érzékeny, öregedő, rozaceás vagy arra hajlamos bőrt. A mag olaját pedig bőrtápláló és bőrregeneráló hatása miatt a heges és pigmentfoltos bőr kezelésére készített olajkeverékekbe is beleteszik.

(fotó: Shutterstock)