1. Pár perces pihenés szemlehunyással, elnyújtózással, jó esetben fekvéssel egy kis időre kikapcsolja a testet, és ha hagyjuk, akkor a lelket is a kattogó napból. Adjunk a gyermekek kezébe egy érdekes könyvet, egy jó társasjátékot, vagy színezhető, ragasztható érdekességet, ami leköti őket erre az időre. Ha megtehetjük, akkor persze a legjobb a pár órás délutáni alvás!

2. Ugrálni, táncolni egy tempós zenére a kicsikkel együtt is lehet: őket jókedvre deríti, minket felpezsdít.

3. Kávé, tea, csoki, finom keksz vagy egy hűsítő fagyi azonnali segítség lehet! Ennek folytatása ideálisan a jóleső hajmosás, a frissítő zuhany és az arcpakolás.

4. Menjünk ki a szabadba, sétáljunk, fussunk, és szippantsunk a friss levegőbe: lassan, mélyeket, egészen a tüdőig engedjük le az új erőt adó oxigént!

5. Csináljunk olyat, amire régóta vágyunk! Egy-két óra is elég arra, hogy kicsit kimozduljunk a megszokottból, és magunkra figyeljünk. Sport, vásárlás – kizárólag magunknak! –, újságolvasás egy kedvenc helyünkön, napozás vagy barátnős beszélgetés mind felüdítheti a lelkünket. Figyeljünk arra, hogy ezek a tevékenységek lehetőleg ne otthon történjenek!

6. Rendszerezzünk! A tisztítás és a pakolás kívül-belül hat: ha rend lesz körülöttünk, akkor belül is kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

7. Alkossunk valamit! A kreativitás örömet szerez a léleknek, a készítés folyamán az agy minden másból kikapcsol.

8. Írjunk jegyzetet, összefoglalót a jelen életünkről. Az elkészítésre maximum fél órát szánjunk, és fontos, hogy a napi feladatokon, aktuális helyzeten kívül az érzéseket, a félelmeket és a vágyakat is engedjük ki magunkból.

9. Egy jó film mindig örömforrás – a fáradtság és fásultság ellen pedig most ez kell! Jó, ha biztosra megyünk, és ajánlások után kezdünk bele a mozizásba: nem elég egy középszerű alkotás!

10. Ne várjunk a felfrissüléssel a végsőkig, rendszeresen iktassunk be énidőket a napjainkba!

11. És ami a legfontosabb: megújulásunk közepette próbáljunk ne körülnézni a lakásban! Minden feladat megvár minket! Most a legfontosabb, hogy pihent, friss és jókedvű anyát kapjon vissza a család!


(képek: shutterstock)