1. Ajándék okosan

Emlékszem tinikorom karácsonyaira, amikor én voltam anyukám ajándékbeszerző kisinasa, és egy egész napon át róttuk a boltokat, hogy mindenki olyat kapjon, aminek igazán örül. A cél persze nemes, és olyan jó volt édesanyámmal tölteni az egész napot, de a nap végére nem éreztük a lábunkat. Mennyivel könnyebb dolgunk van most, hogy mindent meg lehet venni a fotelunkban üldögélve az internet segítségével. Érdemes is így tenni, hiszen elkerüljük a bevásárlóközpontokban való tolongást, ami mindenben segít, csak abban nem, hogy ünnepi hangulatba kerüljünk – főleg, mikor kedves vásárlótársaink az oldalunkba nyomják teli szatyraikat. Az így megspórolt időt szánjuk a családunkra: készítsünk személyre szóló, egyszerű ajándékokat a gyerekekkel együtt, amit ők ajándékozhatnak a barátoknak és persze a családtagjaiknak.

2. Rend a lelke mindennek?

Ünnepi díszbe öltöztetni az otthonunkat szinte kötelező. Díszíteni viszont csak szép, tiszta házat érdemes. A nagytakarítás hosszadalmas és aprólékos munka, amit nem sokan végeznek boldog mosollyal az arcukon. Engedjük el a kényszert, hogy mindent egyedül csináljunk meg! Nyugodtan adjunk ki a gyerekeknek koruknak megfelelő feladatokat, a nagyobb házimunkákat pedig osszuk fel a felnőttek között. Minden nap pakoljunk, takarítsunk pár percet, így a rend is tartósabb lesz, és nem kell karácsonyra elölről kezdeni az egészet.

3. Közös programok

A karácsony előtti időszak nem könnyű a munkában sem, jellemzően ilyenkor a legnagyobb a hajtás. Ha tehetjük, legalább egy teljes napot a hétvégéből szánjunk egymásra! Vonjuk ki magunkat a közösségi élményekből, inkább hallgassunk karácsonyi zenét otthon – legalábbis amíg a gyerkőcök nem váltanak valami pörgősebb ritmusra –, süssünk együtt karácsonyi kekszeket, főzzünk fűszeres forró italokat, menjünk el együtt fát választani, készítsünk díszeket a gyerekekkel. Ezek a közös programok nemcsak megnyugtatnak, de közelebb is hoznak minket egymáshoz, az ünnepnek pedig épp ez a lényege.

4. Adventi naptár másképp

A kis ablakok vagy tasakok nem csak csokoládét rejthetnek. Lepjük meg a családtagjainkat egy-egy kedves mondattal, amik arról árulkodnak, mennyire fontosak számunkra. Minden nap átvállalhatjuk egy kisebb, de fontos feladatát a másiknak, amivel megkönnyítjük egy családtagunk hétköznapjait, ugyanakkor változatosabbá tesszük a sajátjainkat. Fontos, hogy a szeretteink érezzék a szeretetünket, amit azzal tudunk leginkább jelezni feléjük, ha odafigyelünk rájuk.

5. Konyhai káoszkerülő

Az ünnepi menü sok háziasszony mumusa, hiszen ki akarna karácsonykor rosszat enni. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a konyhánk csatatérre emlékeztessen, ráadásul a menü sikere is kétségessé váljon, akkor semmiképp se karácsony estére tervezzük az egyik menő séf csilli-villi ételét, és ne akarjunk 40 főre főzni, ha nem lesz nálunk annyi vendég. Gondoljunk ki egy egyszerű, de finom, hagyományos karácsonyi menüsort, aminek néhány elemét akár az előző napokban is elkészíthetjük, így 24-én nem csak a konyha területére korlátozódik majd a mozgásterünk. Jó előre írjuk meg az ételekhez a bevásárlólistát, hogy ne az utolsó pillanatban küldjük el a család valamelyik tagját a boltba, mondjuk vajért. Alakítsuk ki úgy a menüt, hogy mindenkinek jusson benne szerep. Az apuka készítheti a legjobb halászlevet, a gyerekek pedig kiválón megformázhatnak és feldíszíthetnek egy rizsből készült hóembert, ami igazán dekoratív köretelem. Nem a tökéletes ételsor a cél, hanem az, hogy örömmel készítsük, és együtt fogyasszuk el az ünnepi asztalnál.