Mit együnk újév napján?

Rendkívül sok szabály van, csak nehogy összekeveredjünk! Végzetes hiba lenne ez, a régiektől örököltük ugyanis azt az elgondolást, hogy egyes ételeknek különleges ereje van. Ezeket meghatározott napokon fogyasztva – vagy nem fogyasztva – felkészülhetünk a jóra, vagy megóvhatjuk magunkat az ártó rossztól.

1. Újév napján étkezzünk bőségesen, és fogyasszunk finom italokat! Ha így teszünk, egész évben gazdag kínálat lesz az asztalunkon. De fontos, hogy ne együnk meg mindent, ami a tálban van, mert ezzel bevonzzuk a szűkösséget!

2. A disznó kitúrja a szerencsénket, a hal elúsztatja, a baromfi elkaparja azt – érdemes hát ebédként a sertéshúst választani!

3. A gazdagságot hozó lencse a magyarság legkedveltebb babonasága, december végén sokszorosára növekszik a boltokban eladott lencse mennyisége! A hiedelem szerint ahány lencseszemet megeszünk, annyi pénzünk lesz – bár azt senki sem tudja, hogy milyen címletekben mérődik a lencse pénzre való átváltása…

4. Aki újév napján édeset eszik, annak az egész éve édes lesz – micsoda gyönyörű ígéret ez az édesszájúaknak!

5. És hogy mit ettek a nagyon régen élt elődeink? A magyar parasztság újév napján málét fogyasztott – erről a kukoricalisztből, kukoricagrízből készült lepényről vagy sűrű kásáról azt tartották, hogy egész évben szerencsét hoz.

Mivel töltsük az újév első napját?

Mindenekelőtt jegyezzük meg jól: amit ezen a napon csinálunk, egész évben azt fogjuk tenni, így nem árt óvatosnak lenni a kellemetlen munkákkal, veszekedéssel, pénzköltéssel!

1. Ha sikerül korán kelnünk – ami ilyenkor nem könnyű – egész évben frissek leszünk. Ha ezen a napon gyengék vagyunk, sajnos sok betegséggel számolhatunk a közeljövőben.

2. Friss, és lehetőleg hideg vízzel mosakodjunk – ezzel elkergetjük a betegséget a házunk tájáról.

3. Ha vendéget fogadunk, figyeljük meg az első érkezőt! Ha jókedvű a látogatónk, az évünk is derűs lesz. Viszont ha bús vendég érkezik, akkor bánatos évre kell számítanunk. Valamiért az a szerencsésebb, ha férfi vendég lép be elsőként az ajtón.

4. Ne hagyjuk üresen a polcokat és zsebeket, a pénztárcánkat pedig ne ezen a napon takarítsuk ki, mert nagy hibát követünk el ezzel! Ha január elsején bőségesek a tárolóink, az újévben gazdagság lesz a jutalmunk!

5. Újév napja nem alkalmas a tartozások rendezésére! Ezt előbb, vagy később tegyük meg, de ezen a napon pénzen kívül mást ne adjunk ki a házból – még a szemetet se vigyük ki! –, mert ez bizony szűkösséget hozna ránk.

6. Ollót még csak véletlenül se vegyünk a kezünkbe, mert elvághatjuk vele a szerencsénket! Tűt se jusson eszünkbe fogni: bevarrjuk vele a tyúk fenekét, és elapasztjuk a gazdagságot!

7. Jó hír a háziasszonyoknak, hogy újév napján tilos söpörni, vasalni, mosni és teregetni – ezek mindegyike rossz hatással van a szerencsére, mert elsöpri, kilapítja, kimossa, kiszárítja azt.

És amit a családban mindenképpen tegyünk meg…

Újév első napján adjunk puszit a szeretteinknek! Ha így teszünk, a népi hiedelem szerint egész évben szeretni fognak bennünket. És mi lehetne ennél fontosabb?