– Nincs élet stressz nélkül. Hibás gondolkodás, ha valaki szeretné teljesen kiiktatni az életéből a feszültséget, mert lehetetlen. Bizonyos esetekben még szükséges is ahhoz, hogy jobb eredményeket tudjunk produkálni. Egy közepes stresszhatás pozitívan befolyásolhatja a teljesítményünket – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a hirado.hu-nak.

Komoly betegségeket okozhat

A stressz ellen akkor kell fellépni, ha maga alá gyűr vagy bekebelez. Ilyenkor meg kell állni. Ha felhalmozódik, elhatalmasodik, akkor érdemes és kell akár önmagunk által vagy szakember segítségével csökkenteni a feszültséget, mivel komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

– Ha nem oldódik, a stressz kihathat a fizikai állapotunkra és az egészségünkre. A test és a lélek egyensúlya rendkívül fontos. Ha megbillen az egyik, akkor a másik is felborul. Ez annyit jelent, ha valaki lelkileg nincs jól, akkor pszichoszomatikus fizikai problémák jelentkezhetnek. A huzamos ideig fennálló stressz akár szív- és érrendszeri betegséget okozhat, és gyakoriak a különböző gasztroenterológiai betegségek – mint a fekélyes vastagbélgyulladás – kialakulása is. A szervezet előbb vagy utóbb jelzi, hogy felborult a homeosztázis, a pszichés egyensúly – fejtette ki.

Nincs jól bevált recept

A stressz oldására nincs jól bevált recept, hiszen mindenkinél eltérő lehet, hogy mi hoz számára megnyugvást. – Ami biztos, hogy képesek vagyunk hatni a szervezetünkre. Az első, hogy lassítani kell. Meg kell törni a mindennapos sémát, a forgatókönyvszerű életet – fogalmazott Makai Gábor.

Hozzátette: tudni kell detektálni, megfogalmazni a stressz forrását, ami az életünket negatív értelemben befolyásolja. A stresszcsökkentés alapja, hogy előbb végig kell gondolni, mi történik körülöttünk, majd el kell kezdeni mozgósítani a megoldó stratégiáinkat.

– Minden embernek meg kell találnia a saját eszközét és technikáját. Rengeteg létezik, például relaxáció, autogén tréning, légzéskontroll, meditáció stb. Ezek a megoldások arra jók, hogy picit befelé forduljunk, és elkezdjünk magunkkal foglalkozni. Nem feltétlenül kell hozzá szakember segítsége, bárki fel tudja fedezni, hogy melyik technika hatékony számára – emelte ki, majd hangsúlyozta, hogy egyszerre több megoldást is érdemes alkalmazni a stressz csökkentésére.

A testmozgás is fontos, mivel a sport és az edzés is szerepet játszik abban, hogy valaki jól érezze magát a bőrében és levezesse a feszültséget.

Dühöngőszoba

A világszerte elterjedt, úgynevezett „dühöngőszobák” kínálják a legújabb stresszlevezető megoldást az embereknek, akik a program keretein belül önfeledt zúzással tombolhatják ki magukból a rossz érzéseket. De vajon tényleg segít a feszültség levezetésében az agresszív rombolás?

– Ez egy szélsőséges formája a stresszcsökkentésnek. Azonban úgy gondolom, hogy hosszú távon ez nem olyan stratégia, ami valóban csökkentheti a stresszt – mondta Makai Gábor.

Hozzátette: a dühöngők valóban alkalmasak lehetnek a feszültség csökkentésére – felszabadulhat például adrenalin –, de vannak más, a társadalmi normáknak megfelelő technikák és módszerek, például a küzdősport, ahol kontrollált környezetben szintén ki lehet ereszteni a gőzt.

(fotó: Shutterstock)