– A stresszűző módszerek közül a meditáció és a relaxáció bizonyítottan hatékony. Emellett a különböző légzéstechnikákák gyakorlása is nagyon hasznos eszköz a lélek, az elme és a test elcsendesítésére – mondja Szily Alexandra hangtál terapeuta. – Amit mindenki bárhol – akár az irodában ülve is – tud végezni, az az úgynevezett teljes jógalégzés. Helyezkedjünk el kényelmesen, majd mélyen fújjuk ki a levegőt. Ezután úgy lélegezzünk be orron át, hogy először a hasüregünket telítsük meg levegővel, majd engedjük feljebb a mellkasunkba, a bordakosár közé a levegőt. Itt is időzzünk egy kicsit, majd vigyük tovább a tüdőcsúcsba, a kulcscsont tájékához. Kilégzéskor ugyanezt az utat járjuk be: először a hasüregből, aztán a mellkasból, majd a tüdőcsúcsból engedjük ki a levegőt. Ügyeljünk arra, hogy ne erőltessük a se a ki, se a belégzést, legyen ez egy szép, folyamatos hullámzás. Segíthet, ha az egyik tenyerünket a hasunkra, a másikat a mellkasunkra tesszük. Ideálisan 5-10 kört végezhetünk belőle. Figyeljük meg, ahogy a teljes jógalégzés hatására lelassul, megnyugszik a légzésünk, ezáltal mi magunk is. A technika harmonizálja az idegrendszert, a hormonrendszert, csökkenti a vérnyomást, erősíti a tüdőt, a szívet, segíti az emésztést, energiával tölt fel és növeli az egész szervezet oxigénellátását.  

A relaxáció a jelenben tart 

– A rendszeres relaxációra azért van szükség, mert akkor tudunk egy olyan ellazult állapotba kerülni, amikor nem foglalkozunk semmi mással, csak a jelen pillanattal. Hiszen, amikor az ember dolgozik vagy úton van valahova, akkor folyamatosan azon agyal, hogy mit kell még aznap elvégeznie, hogyan telt eddig a napja vagy mit felejtett el. Tehát fejben mindig egy picit a múltban vagy épp a jövőben vagyunk, és nem a jelenben. Relaxálni lehet hangtálak nélkül is, az is nagyon jó, de azt gondolom, hogy a hangtálak nagyon sokat segíthetnek. Mégpedig azáltal, hogy közben a szépen kongó hangjukra figyelünk, így kevésbé kalandoznak el a gondolataink. Ez különösen azoknak hasznos, akik most kezdenek meditálni, relaxálni és úgy érzik, hogy otthon, egyedül nem boldogulnak. 

Alexandra elmondása szerint ebből kifolyólag a koncentrációs problémákkal küzdőknek is segíthet ezt a képességüket fejleszteni, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről.     

Út a gyógyító hang-tálakig 

Alexandra eleinte a pszichológia iránt érdeklődött, közel 10 évig tanulmányozta ezt a tudományt.  

– Aztán egyszer csak eljutottam addig a felismerésig, hogy a pszichológia nekem nem ad választ mindenre. Úgy éreztem, valami még hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a kép. Ekkor találtam rá a jógára – meséli.  

– A jóga hozta meg számomra azt az élményt, amikor megtapasztalhattam az aktív meditatív állapot érzését. Hiszen ez nem csak egy mozgásforma. Az ászanák, vagyis jóga gyakorlatok olyan áramlásokat indítanak el a testben, amelyek nagyon pozitív hatással vannak a fizikai mellett a mentális és lelki egészségre. A jóga révén ismerkedtem meg a hangtálakkal is. A Nógrád megyei Garáb nevű kis faluban vettem részt életem első hangtálfürdőjén. Bármilyen meglepő, itt található a világ legnagyobb hangtálja, amit Samsara-nak hívnak. Több mint két méter átmérőjű, így bele is lehet feküdni. Hatására olyan erős meditatív állapotba kerültem, hogy úgy éreztem, erre továbbra is szükségem van. Ezért kezdtem el rendszeresen hangtálas relaxációkra járni. Majd megjött az intuíció, hogy szeretnék ezzel komolyabban foglalkozni. A hangtálkezelő tanúsítványomat is a garábi szentélyben szereztem meg, amiért nagyon hálás vagyok – teszi hozzá mosolyogva. 

Mi az a hangtál és hogyan hat? 

– A hangtálak Tibetből származnak, ezért sok helyen úgy is hívják őket, hogy tibeti hangtálak. Ma azonban főleg Nepálban, 7 fém ötvözetéből készítik őket kézzel, illetve géppel. Én személy szerint a kézzel készülteket jobban szeretem, mert többféle hangon meg lehet őket szólaltatni. Különböző a méretük is: a kisebbek magasabb, míg a nagyobbak mélyebb hangon szólalnak meg – magyarázza. 

– A hangtálak kongatásuk révén rezgéseket bocsátanak ki, amelyek végigáramlanak a testünkön és oldják az energiablokkokat. Ezek az energia elakadások különböző stresszes helyzetek, traumák, rossz tapasztalások révén alakulnak ki. A hangtálak jótékony rezgése által a 7 fő energiaközpontunk, vagyis csakránk is harmóniába kerül. A hangtálas relaxáció pozitív hatást gyakorol az agyi aktivitásra, elcsendesíti az elmét, csökkenti a stresszt, a feszültséget, a depressziót, erősíti az immunrendszert és segít alvásproblémák esetén. A hangtálakat a test különböző pontjaira is helyezhetjük, így még intenzívebb a hatásuk. A menstruációs görcsök, az izomfájdalmak vagy például a fejfájás tüneteit is képes enyhíteni. Azt azonban fontos tudni, hogy van ellenjavallat is. A várandósság első trimesztere alatt, vagy epilepszia, pacemaker, szívritmuszavar, pszichés zavarok, trombózis és súlyos visszér megléte esetén, illetve műtét után 6 hétig nem szabad hangtálat közvetlenül a testre helyezni, de hangfürdőn ugyanúgy részt lehet venni. 

Arra a kérdésemre, hogy minden emberre ugyanúgy hatnak-e a hangtálak, Alexandra nemmel felel.  

– Mindenkire egy kicsit más hatással vannak. Ez egyrészt függ attól, hogy ki milyen személyiség, milyen életutat járt be, másrészt attól, hogy éppen milyen helyzetben, milyen érzelmi, mentális és fizikai állapotban van. Ugyanarra az emberre két különböző alkalommal is teljesen máshogy hathat egy hangtálfürdős kezelés. Van, aki nagyon energikus lesz utána, más sírva fakad a hatására vagy épp nem találja a szavakat. Egyik sem jobb vagy rosszabb reakció, mindegyik rendben van. Mindenkinek ott segít oldani valamilyen elakadást, ahol éppen szüksége van rá.  

A szkeptikusoknál is működik 

A hitetlenebb, materialistább embereknek Alexandra elmesél egy nagyszerűen szemléltető kísérletet. Ha megtöltünk vízzel egy hangtálat, és megütjük, akkor lehet látni, hogyan rezeg benne a víz. Mivel az emberi test tömegének körülbelül 60%-a víz, ezért máris el tudják képzelni, hogy a hangtálra a testünk is ugyanígy reagál. 

– Az én családomban is vannak szkeptikusok, vagy inkább úgy mondanám, hogy túl materialisták. Egy kellemes relaxációt azonban ők is át tudnak élni hangtálfürdő közben, és azt is elismerik, hogy erre óriási szükség van a mindennapokban.