– Amikor megszületünk, a test és a lélek harmonikus egységben működik. A szocializáció során azonban olyannyira beszabályozzuk magunkat, hogy az egység megbomlik – kezdi Bodnár Csilla klinikai szakpszichológus, majd hozzáteszi, hogy nem arról van szó, hogy olyanok maradjunk, mint a csecsemők, hiszen fontos alkalmazkodnunk a társadalmi elvárásokhoz is. – Az autogén tréning egy önállóan elsajátítható tanulási módszer, aminek elsősorban az a célja, hogy az ember pszichoszomatikus, azaz testi és lelki harmóniát tudjon létrehozni. Gyakorlatilag egy régi, csecsemőkori képességünk helyreállítása.

A lelki változások testi változásokat hozhatnak

Nagyon jól lehet prevenciós eszközként alkalmazni az autogén tréninget.

– Ha megtanuljuk kezelni a stresszt, akkor a stressz kiváltotta másodlagos testi bajok, mint például a gyomorfekély vagy szív- és érrendszeri rendellenességek, a fejfájás, kisebb valószínűséggel alakulnak ki. A körülményeket nem biztos, hogy képesek vagyunk megváltoztatni, de ha megtanuljuk szabályozni önmagunkat, ha képesek vagyunk lenyugtatni magunkat, akkor a gondolataink is lenyugszanak. Nagyon jól lehet prevenciós eszközként alkalmazni az autogén tréninget. Amikor valaki kiég a munkában, nem biztos, hogy észreveszi az intő jeleket. Az autogén tréningnek az a lényege, hogy szabadon lebegő figyelemmel kell a testi folyamataink felé fordulni. Nem szabad minősíteni jónak vagy rossznak, ne is akarjuk megszüntetni, egyszerűen csak megfigyeljük, körbejárjuk azt az érzést. Ha odafigyelünk a testi jelekre, akkor tudjuk majd, hogy mikor van itt az ideje a pihenésnek.

A relaxálás felfrissít

Az autogén tréning nem csupán a stresszkezelésben segít: szakértőnk szerint számos területen nagyszerűen alkalmazható.

A fájdalom egy része pszichés eredetű.

– Hosszabb utat is képes megtenni a zsúfolt buszon a pánikbeteg, aki fél emberek közé menni, ha utazás közben az autogén tréninggel megszerzett tudással nyugtatja meg magát. Diákoknak segít a vizsgaidőszakban felfrissülni a módszer: amikor már érzi a hallgató, hogy fárad, akkor relaxál pár percet, és máris jobban megy a felkészülés. Alvászavarokra is kiválóan használható, mert ellazít, felkészít a nyugodt alvásra. Fogorvosnál kevésbé érezzük a fájdalmat, ha ellazult állapotban vagyunk. Amikor észrevesszük magunkon a feszültséget, kezdjünk el relaxálni, így nem lesz olyan rossz élmény a fogászati kezelés. A fájdalom egy része ugyanis pszichés eredetű: maga a kezelés nem okoz nagyon nagy fájdalmat, de erre rátevődik a félelmünk, és ettől érezzük olyan kellemetlennek.

Szeressük a testünket!

Manapság hatalmas az elvárás, ha a fizikumunkról van szó. Sokszor ezek az elvárások irreálisak, mégis számos nő és férfi küzd önbizalomhiánnyal, komplexusokkal. Az autogén tréning ilyen helyzetben is képes segíteni.

– Hasznos lehet azok számára a tanfolyam, akik a saját testükkel nincsenek kibékülve. Az elégedetlenség megnyilvánulhat étkezési, vagy akár szexuális zavarban is. Maga a tanulási folyamat és maga az autogén tréning testközpontú. Elsősorban a testi ingerekre kell figyelni, ráadásul elfogadó módon. Ezért aztán mindenkinek, akinek bármilyen gondja van a testével, különösen ajánlanám a módszert.

A megtalált útlevél

– Ha megtanuljuk tudatosan lenyugtatni a testet, akkor a tudat is nyugodt fázisba kerül, ezáltal jobban tudunk koncentrálni, odafigyelni, több emlékképet tudunk felidézni. Volt egy kliensem, aki utazás előtt nem találta az útlevelét. Ahelyett, hogy bepánikolt volna, relaxált, így pontosan vissza tudta idézni, hova tette a fontos okmányt. Pontosan tudjuk, hogy bizonyos foglalkozásoknál nagyon fontos az érzelmek kezelése, legyen az illető sebészorvos vagy színész. Minden izgalom testi szinten is megjelenik: izzad a tenyér, szapora a légzés, ami nem tesz jót a munka megfelelő elvégzésének. A helyes döntések meghozatalában is segít a relaxálás.

Biztonságosabb szülés

Csilla saját magán is nem egyszer alkalmazta az autogén tréninget, az egyik emlékezetes esete épp a fia születéséhez kapcsolódik.

– A szülés alatt alkalmaztam a módszert. A szülésnél attól függ a tolófájások erőssége, hogy mennyire tudom két fájás között ellazítani az izmaimat. Minél jobban ellazítom magam, annál erősebbek a tolófájások, így rövidebbé és biztonságosabbá válhat a szülés. Az autogén tréningben létezik egy hasgyakorlat, ami az alhasi vérbőséget szabályozza. Ez jót tesz a magzatnak, hiszen segíti a méhlepény vérellátását, és szülésnél javítja a baba életfunkcióit. Szülés után is hasznát vesszük a relaxálásnak: a fáradt kismamáknak segít, hogy új erőre kapjanak.

Hogyan sajátíthatjuk el?

Bodnár Csilla általában 15 alkalmas üléssorozatban határoz meg egy tanfolyamot. Emellett folyamatos otthoni gyakorlásra is szükség van, hogy a módszert megfelelően elsajátítsuk.

A cél az, hogy a gyakorlatok elsajátítása után önállóan bárhol, bármikor tudjunk relaxálni.

– Fontosak a verbális instrukciós szövegek, amit a tanfolyamon lehet elsajátítani. Ezen kívül speciális gyakorlatok segítik az izomrelaxációt, javítják a vérkeringést, valamint elősegítik a gondolatok szabadon áramlását. Fontos, hogy megvalósuljon a szabadon lebegő figyelem, ami nem minősít semmit jónak vagy rossznak. Sokszor menekülni akarunk a negatív dolgoktól ahelyett, hogy tudomásul vennék, és azon gondolkoznánk, mit tudunk kihozni a helyzetből? Hogy érzem magam benne? Hogy látom a szituációban a másikat? Heti 1 alkalommal vannak ülések, és a hét többi napján gyakorolni kell az ott tanultakat, illetve naplót vezetni a gyakorlás közben tapasztalt élményekről. Gondolkodásmódot, szemléletmódot is tanulunk, hogy miként viszonyuljunk a testünkhöz. Előfordulhat, hogy nem megy egy-egy gyakorlat, vagy nem tudja átélni az illető a gyakorlatot, mert van valamilyen elakadása. Nagyon egyedi, kinek mennyi gyakorlásra van szüksége, de egy biztos: ha csecsemőkorunkban ment, akkor most is képesek vagyunk rá. A cél az, hogy a gyakorlatok elsajátítása után önállóan bárhol, bármikor tudjunk relaxálni.

(fotó: Shutterstock)