1. Vajon eleget alszunk?

A felnőtt ember alvásigénye egyénenként eltérő. Az ideális a nyolc órás éjszakai pihenés lenne, de hat-hét órát minimum szükséges aludnunk ahhoz, hogy frissen és tetterősen tölthessük a másnapot.

2. Zaklatott életállapotban vagyunk?

Ha kisgyermeket nevelünk, építkezünk, túl sokat dolgozunk, párkapcsolati gondjaink vannak, gyászolunk valakit, vagy csak egyszerűen zűrös időszakot élünk, automatikus reakció a testtől a fáradtságérzés. Legyünk türelmesek, közben pedig használjuk ki a rendelkezésre álló apró pihenőidőket!

3. Stresszes az életünk?

A stressz nyugtalansággal, kedélyállapot-változással és álmatlansággal is járhat, amibe nem jó, ha belenyugszunk! Hosszútávon semmiképp ne engedjük meg magunknak a folyamatos stresszes életet, az egészségünk is áldozatul eshet!

4. Rendszeres az életmódunk?

Ha több műszakban dolgozunk, sokat éjszakázunk, vagy kiszámíthatatlan a leterheltségünk, a test és a lélek nem tud rendszeresen megpihenni, kikapcsolni. Ez pedig fontos a kiegyensúlyozott élethez!

5. Odafigyelünk az étkezésre?

A szervezetünknek rendszeresen elegendő tápanyagra és energiára van szüksége. Már a kisiskolások is megtanulják a táplálkozási piramist, amiben az emberi test egészséges működéséhez szükséges ennivalófélék szerepelnek. Ráadásul nem mindegy az sem, hogyan eszünk! A rendszeres, nyugodt körülmények közötti, tápláló étkezés az, amire nap mint nap szükségünk van.

6. Jó a vérképünk?

Időközönként érdemes laborvizsgálatot csináltatnunk, a fáradtság okaira ott is fény derülhet. A nők különösen is figyeljenek oda az esetleges vashiányra!

7. Ugye nincs lappangó betegségünk?

Ha a fáradtság mellett más panaszaink is vannak, és úgy érezzük, valami nincs rendjén velünk, mindenképpen menjünk el a háziorvoshoz, és kérjük a tanácsát!


(kép: shutterstock)